Missa inte de nattlysande molnen

Annons:

Sedan närmare 20 år tillbaka ansvarar Institutet för rymdfysiks atmosfärforskare Peter Dalin i Kiruna för ett nätverk med 13 markbaserade automatiska kameror som sommartid fotograferar nattlysande moln i Europa, Nordamerika och Asien. Den här sommarens första observationer gjordes av en kamera i Kanada under natten den 31 maj och 1 juni.

Molnen syns huvudsakligen från mitten av maj till mitten av augusti på norra halvklotet och oftast på latituder mellan 50 och 65 grader. De första nattlysande molnen för säsongen är inte lika starka och effektfulla som under senare delen av sommaren och i norra delen av Sverige syns molnen inte förrän i augusti då nätterna åter är mörka. När mörkret infaller placerar Institutet för rymdfysik (IRF) en kamera på huvudkontoret i Kiruna och en annan i Nikkaluokta.

De nattlysande molnen är de högst belägna molnen i jordens atmosfär, på 80-90 kilometers höjd, i det som kallas mesosfären. Bildandet av molnen sker sommartid då temperaturen är som lägst i mesosfären. De nattlysande molnen visar sig som stora vågstrukturer och består av mycket små iskristaller som har bildats runt stoftpartiklar.

Molnen förekommer dygnet runt men på dagen är himlen för ljus för att se dem med ögonen. Anledningen till varför nattlysande moln syns från jorden trots att de är belägna på mycket hög höjd är tack vare att solens strålar når dem trots att solen gått ner. När solen passerat under horisonten syns de som allra bäst och när iskristallerna sprider solens ljus tillbaka mot marken ser molnen ut att lysa på natthimlen.

Bildcred: IRF PM / Athabasca University Geophysical Observatory

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


14 + = 17