
Anorna runt det mytiskt hälsobringande vattnet är djupa och miljön runt källan är ljuvligt lummig. Hit, till Nordens äldsta hälsobrunn, har kungligheter lockats och låtit sig kureras men brunnskulturen har i vår tid närmast fallit i glömska om vi bortser från den ljuvliga omgivningen. Annat var det på 1600-talet när källan upptäcktes och konstaterades vara lika bra som de redan då välkända på kontinenten. Då var det överklassens statussymbol att komma hit, det lummiga och hälsobringande var nog en bisak.

Innan dess var Vadstena kloster ägare till Medevi källa men det skulle dröja från 1383 till 1600-talet innan surbrunnen blev erkänd och kungligheterna började komma. Idag räknas brunnsmiljön Medevi till våra mest betydande medicinalhistoriska platser som förstås högbrunnen, Stora brunnssalongen, brunnskyrkan, badhuset och Medevi Lasarett. De flesta byggnaderna på området är byggnadsminnesförklarade.

Denna fantastiska sommaridyll vid norra delen av Vättern är underbart när de tidiga solstrålarna stryker husen i den skira grönskan längs den grusade huvudgatan. Husens namn understryker anorna, Schefferska byggningen, den Wolffrathska, Silfverhjelmska, Enneska och Piperska byggningen som alla ligger inklämda mellan lövträden. Att vandra här ger besöket en historisk anstrykning som är svår att motstå.
Det var den bereste Gustav Soop, generalguvernör åt änkedrottning Hedvig Eleonora och lagman i Östergötland, som länge hade försökt att hitta en hälsobrunn i Sverige, likt de han besökt utomlands. Han var dessutom släkt med Heliga Birgitta som höll till i Vadstena kloster. Soop föreställde sig ett stort framtida behov av kurorter och lät den berömde vetenskapsmannen och läkaren Urban Hjärne undersöka vattnet i källan i Högbrunnen. Analyserna visade att brunnen var en ”rätt martialisk surbrunn”. Nordens första hälsobrunn som fortfarande är i bruk var därmed grundad. Han var inte helt fel ute, i mitten av 1700-talet fanns det ungefär 300 kända surbrunnar i Sverige, små som större hälsokällor med starkt kolsyrehaltigt vatten. Nu är inte alla hus vi vandrar bland från den tiden men det märks att parken har haft flera hundra år på sig för att forma miljön.

Fram till 1980-talet hade man anställda läkare, sjuksköterskor, baderskor och sjukgymnaster som förde traditionen med att dricka brunn vidare. Centralt för behandlingen var också musik samt bön, antingen enskilt eller i grupp. På 1870-talet skapades också den första brunnsorkestern och det är en tradition som lever kvar än idag. En rolig detalj är att de bevarat delar av spelschemat från förr med inslag som “Grötlunk” alla dagar mellan 20.45 och 21.20 eller revelj på söndagar mellan 8.00 och 8.45.
I den lummiga parken finns även högbrunnen som byggdes 1809 samt återinvigdes av Prins Bertil 1978 och man bör titta in i brunnsapoteket där Jöns Jakob Berzelius var praktikant vid sekelskiftet 1800. I det tillhörande museet finns hans elektricitetsmaskin och är du inte övertygad om vattnets hälsobringande effekt finns nyare hudvårdsprodukter att köpa om du inte väljer att besöka SPA-anläggningen.

Namnet Medevi betyder ”mitt på skogen” och sedan urminnes tider har människor besökt Medevi för att dricka och bada i källorna här, sådant går att läsa i forntida texter. Den källa som det talas mest om i de äldsta texterna är Rödbrunnen som har fått sitt namn av den rödbruna mönjan vattnet rann upp genom. Under forntiden och in i medeltiden vallfärdade människor främst hit midsommartid för att bada och dricka vattnet i Rödbrunnen eftersom vattnets kraft var starkast då och det ansågs framför allt kunna bota barnlöshet och ögonsjukdomar.
Traditionenfrån forntidens midsommarfirande har tynat bort men 1600-talets brunnskultur lever fortfarande tack vare stort ideellt engagemang.
De som besöker området idag är nog främst intresserade av den häftiga och avkopplande miljön som inbjuder till härliga promenader, Restaurangen har under en tid bara tagit emot förbokade sällskap men förhoppningsvis kommer de snart igång igen med ordinarie verksamhet. Man kan dock äta lite enklare mat på det utmärkta caféet Schweizeriet.
Vill du veta lite mer om Medevi Brunns intressanta historia ska du gå med på den guidade turen genom brunnsområdet!
Var?
Efter väg 50 vid Vättern i höjd med Motala.
GPS: 58°40’26.4″N 14°57’30.9″E
Här hittar du Medevi Brunns hemsida.

Bli först med att kommentera