Matter kommer att göra husbilen smartare

Annons:

Allt fler elektroniska produkter blir smarta, och de heter de också som smartphone och smart TV. Men så smarta att de kan förstå varandra har de inte hunnit bli men nu ska Matter äntligen lanseras efter flera års förseningar. Den första generationen heter 1.0 och företag har börjat certifiera sina produkter.

Det hela känns lite som i datorernas barndom, var och en var enligt dåtidens standard smarta men det kom att krävas en gemensam standard för att allt skulle falla på plats. Så är det med Matter som är ett ip-baserat protokoll som ska göra att uppkopplade prylar från olika tillverkare talar samma språk. Användaren ska i princip kunna köpa vilken elektronikenhet som helst utan att behöva bekymra sig för om den fungerar med övriga smarta enheter.

Protokollet drivs av Connectivity Standards Alliance och 550 företag har hittills anslutit sig, däribland Google, Amazon, Apple, Huawei, Samsung, Ikea, LG och Sonos. Det blir allt svårare att hitta något elektronikföretag som inte anslutit sig till Matter och protokollet är kompatibelt med andra nätverksprotokoll som wifi, Bluetooth low energy och Thread.

Tanken med Matter är att göra våra hem smartare när all teknik kan kommunicera sinsemellan. Men blir den nya standarden även ett lyft för smartare husbilar? Så kan det mycket väl bli även om det relativt nyligen kommit system som Trumas iNet-X där olika fabrikats enheter fungerar ihop. En gemensam standard kommer dock att göra installationsprocessen smidigare.

Det som hittills standardiserats är bland annat smarta glödlampor, strömbrytare, termostater, persienner, sensorer, lås och mediaenheter. Matter 1.0 har också stöd för enheter med vilka man kan styra och kontrollera andra Matter-anslutna prylar. Det gäller exempelvis Google Nest Hub Max och Amazon Echo. Däremot är övervakningskameror än så länge inte kompatibla.

Connectivity Standards Alliance kommer att hålla ett lanseringsevenemang den 3 november där fler detaljer kommer att avslöjas.

Matters hemsida finns en lista över vilka enheter som passar till systemet.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 8 = 1