Man friad i omdebatterad fortkörning

Annons:

I Dalarna passerade den 29 mars i år en bil en fartkamera vid Kullsbjörken i 192 kilometer i timmen och eftersom kameran var aktiv tog den en bild.

Bilägaren blev åtalad men i Sverige kräver lagen att föraren identifieras eftersom hastighetsöverträdelser har föraransvar och inte som i många andra länder ägaransvar. Då bilden på föraren inte var helt perfekt och bilägaren vägrade uppge vem som körde bilen vid tillfället kunde inte bilägaren ställas till ansvar och friades av Mora tingsrätt.

Tingsrättens beslut har ifrågasatts av olika debattörer då hastighetsöverträdelsen på sträckan som har en högsta tillåten hastighet på 80 kilometer i timmen var ovanligt grov och det trots allt fanns en bild på föraren. Normalt går hastighetsöverträdelser på mer än 30 kilometer i timmen till åtal, här handlar det om 112 kilometer i timmen, väl mer än dubbelt mot hastighetsgränsen.

Den unga mannens ansikte syns inte i sin helhet på fartkamerans bild, en del av ansiktet är skymt, men det finns detaljer som talar för att bilägaren och föraren är samma person. Tingsrätten konstaterar att det som syns på bilden av ansiktet “bär vissa likheter” med den åtalade bilägaren och att förarens halskedja “är snarlik en som (den åtalade) äger” men att en tatuering på höger hand “förefaller olika” trots att tatueringens placering är identisk.

Mannen frias därför för hastighetsöverträdelsen då det inte går att utesluta att någon annan körde bilen. Det finns heller ingen skyldighet för en bilägare att uppge vem som körde bilen, i vissa fall kanske inte denne känner till detta även om det i de flesta fall kan anses troligt att man vet vem som disponerat bilen.

Mannen var samtidigt åtalad för misshandel där han sparkade en man i huvudet trots att denne låg ner. Det föranledde Tingsrätten att döma bilägaren till villkorlig dom samt 120 timmars samhällstjänst.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 36 = 39