Malcesine vid Gardasjön, så Italienskt som något kan bli

Annons:

Det doftar Italien från träden runt den fyrkantiga venetianska hamnen. För doften av nerium är speciell och så härligt italiensk. I hamnen guppar de oftast vita båtarna sakta och runt om oss har vi de färgstarka typiskt italienska husen. Här både kan och bör man ta turistbåten ut på Gardasjön för att bara njuta av sjöns och stadens skönhet ur ett annat perspektiv.

Bildcred: Pixabay / travelspot

Allt är så italienskt man kan tänka sig och det gäller även glassen på bordet. För inga kan göra glass så utsökt som italienare. Vi är i Malcesine vid Gardasjöns östra kust och njuter av både glass och ljum kvällsluft.

Bildcred: Max Pixel

Gränderna är trånga och fyllda av turister men det gör inget, just här ger det charm. Jag tittar upp där det strömmar musik ut ur ett av fönstren medan en katt sitter lojt i skugghörnet. Här är fönsterluckorna öppna och jag skymtar skuggorna av de som är inne i lägenheten. Blicken faller återigen på den kullerstensbelagda gränden där souvenirstånden ligger tätt men mitt fokus ligger trots det på arkitekturen. Vackert välvt smide ger mig harmoni och blommorna ger fasaden liv.

Bildcred: Pixabay / eisenstier

Gränderna är vindlande och bjuder hela tiden på överraskningar. Plötsligt finns en avstickare som måste utforskas och så fort gränden öppnar upp till en lite större plats är den fylld med bord till någon liten restaurang där dofterna är ljuvliga och klirret från bestick och porslin påtaglig. Vägen upp till det vackra fortet är spännande och jag smiter in i en affär för italiensk porslin. Här står häftiga figuriner uppradade på hyllorna och lockar till köp. Italien kan design oavsett om det gäller moderna möbler eller klassiskt konsthantverk. Här finns det mesta för den som vill ha ett minne med sig hem.

Bildcred: Pixabay / pcdazero

Valven ger möjligheter för de uppfinningsrika, det gäller att fånga turisternas uppmärksamhet. En cykel väcker min uppmärksamhet trots att det egentligen är ett alldagligt ting. Hänger den några meter upp blir det en helt annan sak.

Bildcred: Pixabay / Manne1409

Emellanåt skymtar Gardasjön genom myllret av hus. Det blir till en ny överraskning på promenaden genom den gamla staden.

Bildcred: Wikimedia / Zairon

Castello Scaligero, som fortet heter, är från 1200-talet men tornet som är Malcesines landmärke är ännu äldre. Här härskade familjen della Scala som regerade regionen under hela 1200-talet. Fortet har en spännande historia, klockan som är från 1442 används fortfarande och innanför vallarna har man till och med funnit lämningarna efter en etruskisk grav. Som kuriosa kan nämnas att Johann Wolfgang Goethe blev misstänkt för att vara österrikisk spion när han tecknade av fortet 1786.

Bildcred: Pixabay / 11333328

Fortet har även använts som fängelse och har en lång och brokig historia. Idag är det klassat som nationellt minnesmärke och används delvis som museum där du kan se mycket intressant om Gardasjön och berget Baldo som når en höjd av 2218 meter och missa inte linbanan som tar dig upp till 1750 meters höjd.

Bildcred: Wikimedia

Självklart tar du linbanan upp på berget och njuta av utsikten men här finns även runt 75 cykelleder vars utsikt slår det mesta.

Kör du norrut när du lämnar Malcesine får du inte heller missa utsiktsplatsen en liten bit norr om staden vid avfarten till motorvägen.

Bildcred: Max Pixel

Det här är Italien när det är som bäst.

Bildcred: Pixabay / EdiHoch

Det finns ett flertal campingar i närområdet.

Om du inte är rädd för smala vägar kör du den gamla vägen mot Trento som bjuder på fantastiska scenerier eller kanske passar på att även titta på sjöarna Como och Maggiore som ligger på bekvämt avstånd. Det är inte heller långt till Venedig, Grotte di Frasassi, Florens, Sienna och Pisa. Vackra vägar finns i överflöd om du åker genom bergskedjan Dolomiterna på SS48, även det inom rimligt avstånd, och därifrån kan du ta dig mot Gross Glockner Hochalpenstrasse med underbara Heiligenblut. Du kommer absolut inte att lida brist på näraliggande resmål.

GPS: 45°45’59.3″N 10°48’32.7″E

Bildcred: Pixabay / kordi_vahle

Läs mer

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 8 = 2