Malbork, Europas största slott imponerar stort

Annons:

Här vid floden Nogat i norra Polen vilar sig det enorma tegelröda slottet Malbork varje kväll i det mjuka släpljuset. Färgerna blir nästan overkliga. Rött tegel och släpljus förstärker varandras karaktär vid det som rankas som Europas största slott med den här byggnadstekniken. Trots att det är en suggestiv upplevelse är det inte sinnebilden för ett slott, då tänker jag mer på det vita Neuschwanstein i den mustigt gröna sydtyska naturen, förlagan för Rudyard Kiplings slott i Törnrosa, eller kanske på Schönbrunn i Wien. Ett slott ska vara något med en fantastisk park där man kan ta långa promenader och titta på skulpturer och fontäner och byggnaderna ska vara dränkta i guld. Så är det inte i Malbork även om kungligheter bott här men det är inte heller en borg i grå och vittrad sten som i allmänhet byggts högst upp på något berg. Men med tanke på det tyska namnet Marienburg skulle den nog trots allt kallas borg. Med sitt läge i floden Vistulas bördiga delta, där Nogat är en biflod, är slottet något eget och det är inte att förvånas över att Malbork hamnade på UNESCO:s lista 1997 och byggnaden är dessutom den största gotiska fästningen i Europa.

Wikimedia / Radu Ana Maria

Nej, det är svårt att hävda att Polen är lika känt för sina slott som Tyskland eller Frankrike men det finns utöver Malbork flera andra som är mycket besöksvärda, även om Malbork är ett av de mest imponerande slott du någonsin kommer att se. Har du exempelvis alls hört talas om det i Moszna som rankas som ett av Europas vackraste? Det i Europa så centralt placerade landet har en historia som många missat att ta till sig trots att det nordöstra hörnet av Polen ligger nära Vilnius som är Europas geografiska mittpunkt.

Ursprunget till Malbork är den av St Maria beskyddade germanska orden som grundades omkring år 1190 i Palestina för ett korståg mot muslimer och hedningar. Långt senare byggdes ett kapell som tillägnades St Anne samt ett mausoleum för stormästarna som fyllts med ett överflöd av påkostade skulpturer.

Hundra år senare, i början av 1300-talet, flyttade orden sin huvudstad från Venedig till Malbork, inte alltför långt från Gdańsk. Så det är med en historisk vördnad man närmar sig den enorma byggnaden som började byggas redan 1274 även om det tog över hundra år innan det nådde fram till dagens nivå. Från 1406 räknas den som världens största gotiska tegelstensbyggnad och nu är den världens ytmässigt största slott. Redan 1309 hade de dock kommit så långt att överstemästaren Siegfried von Feuchtwangen från de germanska riddarna valde Malbork som ordens högkvarter och det var denna flytt som ledde till att slottet byggdes ut ytterligare och fick förbättrade befästningar. Nu täcker slottet nästan 21 hektar, fyra gånger mer än Windsor i Storbritannien, och de allt mäktigare riddarna i sina vita rockar med ett svart kors blev efterhand en av det dåvarande polska kungarikets farligaste fiender.

1457, under trettonåriga kriget som pågick 1454–66, såldes slottet till kung Casimir IV av Polen och blev därför ett av de polska kungliga residensen. Under de kommande århundradena bytte Malbork ägare vid varje ny politisk omvälvning innan det förföll strax innan den första uppdelningen av Polen 1772. Räddningen blev det folkliga intresset som följdes av en lång tids restaurering och det är det resultatet vi kan se idag.

Som svensk kan det vara intressant att veta att Malbork under det trettioåriga kriget hölls av svenska styrkor mellan 1626, då Gustav Adolf besökte det, och 1629 men svenskarna återkom ett par decennier senare och lade återigen beslag på Malbork från 1656, då Karl X Gustav var här, till 1660.

Rikedomarna som ledde fram till detta närmast överdimensionerade slott byggdes upp eftersom det strategiska läget i deltat gjorde att intäkterna blev stora, inte minst för att man kontrollerade bärnstenshandeln men förstås även annan handel.

I staden Malbork med sina 40 000 invånare finns även en del annat intressant att se och namnet på ett av deras sjukhus som heter Jerusalem blir mer logiskt med ordens ursprung i minnet. Det finns även ett tyskt namn på staden, Marienburg, som användes under det stortyska rikets tid men efter andra världskriget hamnade platsen under polskt styre. Här i dagens Polen finns för övrigt många orter med gamla tyska namn, exempelvis hette Gdańsk, som ligger sex mil bort, Danzig. Mycket har hänt under Malborks existens.

Orden var bestämd över att Malbork skulle vara närmast ointagligt och den bastanta ingången med sin järngrind gör varje försök till intrång problematisk för inkräktare och tornen innebär att slottets vaktstyrka har bra kontroll över vad som händer runt om i det flacka men ändå vackra landskapet.

Omgivningen bjuder dessutom på en och annan överraskning som en mennonitisk kyrkogård. Mennoniter var holländska protestanter som kom till området på 1500-talet för att undkomma de spanska härskarna i Nederländerna och medan de var här hjälpte de till med att bygga dräneringskanaler. Det ska ju holländare till sånt.

Wikimedia / DerHexer

Malbork bestod en gång av tre var för sig försvarade delar: det yttre, som till vissa delar idag får ses som en ruin och inte är öppet för besök, mellersta slottet med med tre flyglar runt gården och övre slottet. Dessutom finns Stormästarnas palats, ett magnifikt monument av gotisk arkitektur dekorerat med smala pelare.

Fästningen, som byggdes i flera etapper, har formen av tre byggtekniska grupperingar, var och en åtskilda av en vallgrav och skyddade av sina egna befästningar där det övre slottet är kärnan i komplexet. I norr ligger det mellersta slottet som består av tre flyglar med Stormästarens palats utskjutande från det västerut. Nedre slottet, som innehåller en serie oberoende uthus, upptar ett stort område och de tre delarna har gemensamma system av befästningar med staden.

De påkostade Interiörerna ses som de bästa som finns i norra Europa där vinter- och sommarkamrarna samt inte minst den stora matsalen med sina imponerande valv utmärker sig. Även om det inte är någon specialutställning på gång när du besöker slottet finns de permanenta som du inte bör missa där mycket av historian åskådliggörs. Är du historieintresserad finns hur mycket som helst att fördjupa sig i.

Ofta står militaria i fokus eftersom en orden inte sällan styrts med hjälp av våldsamheter men lite extra uppmärksamhet kan man ändå ge att man redan när slottet byggdes installerade en typ av jordvärme för att de ofta så kalla slottsmiljöerna skulle få en drägligare inomhustemperatur på vintrarna.

Har man chans ska man absolut gå på en nattvandring i denna mäktiga byggnad, det ordnas guidade visningar som leds av en person klädd som en genuin germansk riddare. Då får du möjlighet att uppleva innergårdarna, terrasserna och utvalda slottsinteriörer i speciell belysning. Gör du inte det finns ovanligt bra gratis guidning med hörlurar och denna audioguidning är till stor hjälp för att få information om vad rummen använts till och andra intressanta detaljer.

Vill man se det mesta tar det några timmar och blir man hungrig finns flera restauranger med ett brett utbud. Varför inte passa på att testa något som avviker från det vi är vana vid på dagens matställen?

Missa som sagt inte att ta dig tid att besöka de utställningar som pågår när du är på plats. Det ger både perspektiv och detaljer som är svåra att lyfta fram i en text om Europas största slott.

Men att bara gå runt är imponerande nog för att få en unik upplevelse av det här slottet, borgen eller fästningen. Trots allt känns inget av begreppen helt rätt. En sak är dock säker, det var inte orättvist att den fick sin UNESCO-klassning. När du lämnar Malbork kommer du att vara överväldigad över hur stort slottet är och hur många fantastiska skatter som döljs här. Platsen är verkligen otrolig i sin rätta betydelse och ett slott som alla borde besöka!

Adress: Starościńska 1, 82-200 Malbork

Här hittar du slottets hemsida, www.zamek.malbork.pl/

GPS: 54°02’23.3″N 19°01’40.9″E

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


23 − = 18