Luddig regel om DRL kan ge böter

Annons:

Regelverket runt DRL, Daytime Running Light, tillkom för drygt tio år sedan och handlar om autoläget för ljuset på våra bilar. För att spara bränsle behövs sedan införandet enbart det finnas tänt ljus framåt vid dagsljus medan baklyktorna bara behöver vara tända vid mörker eller vid nedsatt sikt. Det kan handla om regn eller dimma, något som vissa fabrikats sensorer inte är tillräckligt känsliga för att reagera på och det kan kosta föraren 3 000 kronor i böter. Litar man på M Sveriges undersökning berör det ungefär var tjugonde bil men problemet kan vara vanligare då säkert många förare redan vet om att de måste slå på ljuset manuellt.

Särskilt knepigt är det att få systemet att fungerar med dragbil och husvagn och där rekommenderas i princip alltid att slå på lyset manuellt då bakljusen inte annars alltid tänds.

Förra året undersökte Riksförbundet M Sverige hur vanligt problemet i trafikmiljön var och de konstaterade att bakljusen var släckta hos 21 procent av bilarna vid dagsljus, vid skymning eller mörker var andelen fem procent. De 24 000 bilar som observerades visar på ett problem som många förare i princip inte är medvetna om och därför har M Sverige återigen aktualiserat frågan.

– Anta inte att bakljusen är tända. Så fort det till exempel har börjat regna måste ljuset ofta ändras manuellt. I många vanliga bilmodeller reagerar bilens automatiska sensor bara vid ordentligt mörker, som i en tunnel, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Innan de automatiska systemen kom tände vi ljuset manuellt och eftersom många glömde att slå på det tändes de med automatik när tändningen slogs på. Då kallade vi det halvljusautomatik men sedan kom DRL smygande där enbart de främre lyktorna tänds och många är inte medvetna om den här skillnaden. Man hade ju redan vant sig av med att slå på ljuset manuellt.

Men så var det det där med sensorer och bakljus. Hur många regler det än finns om inspektion före körning gör väldigt få någon sådan och om bakljusen inte tänds vid skymning uppmärksammas detta sällan. I de fall det gör det är det ofta vid en poliskontroll och då kostar det 3 000 i onödan. Det finns därför all anledning att ta en runda runt bilen vid skymning så att man vet hur systemet fungerar på den modell man kör.

Tar man som vana att slå på ljuset manuellt när man tycker att siktförhållandet gör att det behövs är allt lugnt men vissa bilar släcker då inte belysningen när du slår av tändningen utan står kvar i parkeringsljusläge. Det är i och för sig ovanligt men man vill ju inte komma tillbaka till en bil med tomt batteri.

Poängen med att ha ljusreglaget i ett läge där bakljusen alltid är tända är inte alls jämförbart med det som gällde när regelverket skapades, sedan dess har vi fått LED-lampor som är betydligt strömsnålare och inte alls påverkar bränsleförbrukningen på samma sätt som de äldre glödlamporna.

– Den som är det minsta osäker ska självklart lägga ett par minuter på att sätta sig in i hur lamporna på den egna bilen fungerar. Sen kan man förstås ha som vana att alltid köra med belysningen i ett läge där bakljusen är tända, säger Carl-Erik Stjernvall.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 63 = 67