Lübeck, pärlan av Hansastäderna

Annons:

Här vid floden Traves utlopp i Östersjön har det byggts sedan 1100-talet och den välbevarade gamla vattenomslutna stadskärnan förflyttar dig till en era när staden sågs som den naturliga samlingspunkten för hela Hansan, en till viss del informell sammanslutning av viktiga handelsstäder runt Östersjön som under flera hundra år skaffade sig en maktposition utan motstycke. Rikedomarna samlades och det byggdes monumentalt som sällan tidigare och föga förvånande klassas den historiska staden sedan 1987 som ett världsarv.

Bildcred: Wikimedia / Christian Wolf

Trots stadens många magnifika byggnader är det Holstentor, stadsporten som byggts i Holländsk stil, som har blivit sinnebilden för Lübeck. Den finns på stadsvapnet och symboliserar idag staden på ett minst lika viktigt sätt som Eiffeltornet för Paris. Utanför porten vaktar de majestätiska lejonen och över ingången lyser den förgyllda inskriften “concordia domi foris pax” som betyder endräkt inåt, fred utåt. Här vajade den rödvita flaggan vars färger var samma oavsett vilken av Hansastäderna det handlade om, även om mönstren var olika och Lübeck blev en förebild för fler än hundra andra städer.

Denna historiska bild är från 1493

Men att vi än idag kan gå genom stadsporten som började byggas 1464 och tog 14 år att få färdig beror nästan på en slump. Strax efter byggandet började tornen att sjunka eftersom fundamentet inte klarade av tyngden från de 3,5 meter tjocka yttre försvarsmurarna, de inre är en meter, och det södra tornet fick en kraftig lutning. 1863 var hela byggnaden kraftigt förfallen och stadens invånare funderade som bäst på vad som skulle göras. Rivning var ett av alternativen men vid omröstningen beslöts med bara en enda rösts övervikt att behålla Holstentor och renoveringen påbörjades omedelbart. Det skulle dock ta 70 år innan tornens ökande lutning i det porösa underlaget kunde hejdas och så sent som 2006 gjordes ytterligare förstärkningar. Resultatet har blivit en ikon för den gamla hansastaden liksom för hela Tyskland. Just den här stadsporten har synts på både Tysklands 50-markssedel och blev även Tysklands val på baksidan av myntet för två euro.

Trots Holstentors intressanta historia är det Inte bara det yttre som är speciellt, i tornen finns ett spännande Hansamuseum som är lätt att missa.

Bildcred: Focus

Här kan du se historiska skeppsmodeller, rustningar, vapen, tortyrredskap och naturligtvis handelsmännens varor som skapade Östersjöområdets kanske rikaste och mäktigase stad. För hansan handlade om handel och det som vi i Sverige beskriver som grosshandlare blev omåttligt rika.

Salzspeicher. Bildcred: Wikimedia / Roger Veringmeier

Att just Lübeck blev så dominerande berodde inte minst på Lübisches Recht som på sin tid blev en revolutionerande förening av lands- och sjörättsliga regler. Den gav upphov till en livlig handel runt Östersjön som skapade ett nät av rika politiskt fristående Hansastäder. Lübeck var ett oomstritt centrum och en av världshandelns mest praktfulla tidiga metropoler. Dess flottor härskade i Östersjön och Hansans röst vägde tungt när de nordiska rikenas angelägenheter avgjordes. Lübeck lyckades behålla denna ledarposition i mer än två århundraden och påverkade Nordens interna styrkeförhålladen genom att exempelvis låna ut ansenliga summor till Gustav Vasa under kriget mot Danmark. Lojaliteterna skiftade och i Nordiska sjuårskriget var de i förbund med Danmark för att få bort svenskarna från Estland där vi hindrade Lübecks fria handel med Ryssland. När Hansans makt bröts upp efter det trettioåriga kriget började även Lübecks makt att minska men även floden Traves problem med den gradvisa igensandningen av flodmynningen i Östersjön spelade roll.

Bildcred: Wikimedia / Andrzej Otrębski

När vi idag vandrar runt och beundrar stadens rikedom som avspeglas i påkostade byggnader och minnen från ett rikt kulturliv är det en fantastisk stad vi upplever. Här finns bland mycket annat det forna klostret St. Annen för de ogifta döttrarna till Lübecks köpmän där du hittar en av Tysklands mest värdefulla samlingar av sakral konst från 1200- till 1500-talet. På området för klosterkyrkan döljer sig den moderna konsthallen som är en tillbyggnad till det permanenta St. Annenmuseet. Museet hyser även familjen Greverades berömda passionsaltare som tillverkades 1491 och det påkostade altaret ses till och med som det mest värdefulla i Lübeck. Så sent som 2013 öppnades museikvarteret på nytt efter en omfattande ombyggnad och St. Annen räknas som ett av de vackraste museerna i Tyskland.


Hospital of the Holy Spirit stammar från 1260. Bildcred: Wikimedia / Arnold Paul

Den knappt tre kvadratkilometer stora historiska staden kräver tid om man vill uppleva allt men bland de viktigaste byggnaderna i den historiska staden hör de som ligger runt rådhuset, Burgkloster och Koberg som är något så ovanligt som ett helt bevarat kvarter från sent 1200-tal. Här ligger Jakobikyrkan, Heiligen-Geist-Hospital och bebyggelsen mellan Glockengießer och Aegidienstraße, kvarteret med de ärevördiga patricierhusen mellan Petrikyrkan och katedralen samt saltmagasinen på floden Traves vänstra strand.

Lübecker Marienkirche. Bildcred: Wikimeedia / Oleg Dejan

En byggnad man inte får missa är Lübecks mest praktfulla kyrka, Lübecker Marienkirche, som med det högsta gotiska tegelstensvalvet i världen stolt tronar på den allra högsta punkten på den ö där den historiska staden är byggd. Kyrkan som byggdes mellan 1265 och 1351 räknas dessutom som en av världens största som byggs av tegelstenar.

Visst kan någon uppleva Lübecks karaktär som lite kulissartad med blommor vid dörrarna och katter i fönstren. Men de smala gamla gatorna med de storslagna köpmanshusen från olika epoker, de krokiga kullerstensgatorna och de passager och innergårdar som döljer sig bakom husens fasader lockar till långsamma och härliga promenader. Lübeck blev faktiskt den första staden där UNESCO förklarat en hel historisk stad som världsarv. Det handlar Inte bara om de monumentala byggnader som de sju tornen utan även stadsplaneringen som inte har förändrats nämnvärt sedan 1143 men än idag är en levande stad.

Det som är särskilt utmärkande för dagens Lübeck är tegelbyggnaderna trots att byggnader i trä dominerade byggnadsstilen när staden grundades 1143. Det ledde till att Lübeck, liksom många andra trästäder, drabbades av omfattande bränder eftersom all matlagning skedde över någon form av eldstad och efter ett tag insåg Lübeckborna att de måste använda mer brandtåliga material. Ett klokt beslut, visade det sig. Resultatet blev att hansastaden idag är ett av de främsta exemplen på tegelgotik.

En historisk knorr är de förbindelser som Sverige har haft med Tyskland sedan medeltiden. Det var hit som Gustav Vasa flydde efter det att Kristian II, mer känd som Kristian Tyrann, genomförde Stockholms blodbad 1520. Innan dess var Kristian II kung även över Danmark och Norge och han ville riva upp alla Hansaavtal och istället gynna Nederländerna. Efter ett slag vid Ulricehamn med riksföreståndaren Sten Sture blev han kung även över Sverige men Kristian II:s styre var inte populärt bland adelsmännen som avrättades för att de inte fogade sig. Det ledde till att Lübeck anslöt sig till Gustav Vasa som hellre såg samarbete med hansan än med Kristian II:s vänner västerut. Ett historiskt besök på Königstrasse 9 (Kungsgatan) kan vara lite extra spännande för svenskar.

I den här historiska miljön har Lübeck blivit till nordens obestridda julstad. Hit vallfärdar både tyskar och mer långväga besökare för att få uppleva en riktig julmarknad trots att även Tysklands allra minsta orter har fantastiska julfiranden. Det är trots detta lätt att påstå att Lübeck har en av Tysklands vackraste och mest traditionella julmarknader. Att den inte begränsar sig till ett speciellt torg hjälper till, här doftar det glögg och rostad mandel mellan julgranarna över hela stadskärnan. Sedan köar besökare tålmodigt framför Holy Spirit Hospital för att strosa genom den populära hantverksmarknaden och alldeles framför den lockar den maritima julmarknaden på Koberg med pariserhjul och bratwurst.

Torget framför Hansamuseet förvandlas till Julens Underland med både ishall och tomteskog och vid foten av Marienkirche uppträder skådespelare i fackelskenet. Har du fortfarande inte stillat behovet av julfirande kan du fortsätta festa under juldekorationernas ljus på marknaden. Där kan du till exempel prova det breda utbudet av punschpraliner från flera länder om du inte nöjer dig med den lokala marsipanen som Lübeck blivit känd över hela världen för, även den förärad ett museum som ligger mittemot rådhuset. Här kan man beskåda en liten mini-utställning i bästa Madame Tussauds-stil på berömda personer från staden, givetvis i naturlig storlek.

Hauptbahnhof. Bildcred: Wikimedia / 1970gemini

En bra turistkarta är ett måste och gott om tid får inte vara någon bristvara. Lübeck är värd en ordentlig utforskning!

GPS: 53°52’03.2″N 10°40’51.5″E

Bildcred huvudbild: Wikimedia / K.ristof

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


41 + = 44