Låg skatt på bränsle slut nästa vecka

Annons:

När skatten på bensin och diesel efter mycket hård kritik mot de allt högre drivmedelspriserna sänktes den 1 maj gjordes detta bara under en begränsad period och tidpunkten för återgången till den högre skattenivån sattes, föga förvånande, till strax efter valet. Nu är det alltså dags och vid månadsskiftet blir det en höjning på runt 1:50.

Eftersom den nya regeringen ännu inte är på plats kommer höjningen sannolikt att genomföras trots tongångarna från de blågula partierna om att sänka drivmedelspriserna med hjälp av skattesänkningar och minskad reduktionsplikt.

Sveriges reduktionsplikt, inblandning av biodrivmedel i framför allt diesel, ligger idag på 30,5 procent men kravnivån inom EU är sex procent och skulle Sverige följa det regelverket skulle dieselpriset sjunka med flera kronor. Den avgående socialdemokratiska regeringen pausade, också tillfälligt, den årliga uppräkningen av inblandningen som till slut ska nå 66 procent. Det innebär att det blir en uppskjuten prishöjning på i storleksordningen 1:50 vilken annars skulle kommit vid årsskiftet. För bensin är effekten mindre då Sveriges reduktionsplikt ligger på 7,8 procent.

Priserna på biodrivmedel har rusat vilket ytterligare pressat det svenska dieselpriset uppåt och prisdifferensen till HVO är historiskt sett extremt stor.

Ytterligare en höjning som sköts upp vid förra årsskiftet är en årlig uppräkning av skatten med två procent och det finns inget sagt om hur denna uppräkning kommer att hanteras vid det kommande årsskiftet.

Att den svenska kronan är svagare än vanligt och dollarn nu kostar över elva kronor pressar även det upp alla importpriser, så även de på oljeprodukter. Det innebär att även om skatterna skulle sänkas och reduktionsplikten minskas kan priset ändå ligga still eller öka. Pressen är dock stor på den tillträdande regeringen för att göra något så att drivmedelspriserna inte ökar ytterligare då ökade transportpriser allmänt sett driver inflationen uppåt. Inflationstakten är nu officiellt nio procent men enligt SEB är den verkliga kostnadsökningen som en villaägare i genomsnitt drabbas av 48 procent men skillnaderna är stora beroende på var i Sverige man bor. En familj i Luleå kan räkna med utökade utgifter på 32 procent medan en familj i Malmö får räkna med en ökning på hela 54 procent.

Ljuset i mörkret är att EU godkänt att Sverige sänker energiskatten efter en ansökan som den avgående socialdemokratiska regeringen motsatte sig då de ansåg en sådan propå inte hade någon chans att få gehör. Nu blev den ändå godkänd och innebär även den en tänkbar sänkning av drivmedelspriserna, för diesel har det nämnts cirka en krona och för bensin cirka tre kronor.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


46 − 43 =