Laddtid på tre minuter ger husbilar nya möjligheter

Annons:

Det jobbas för fullt med att hitta alternativ till dieseldriften i transportfordon och därmed husbilar men det har visat sig vara svårt. Dagens batterier är för tunga och effekten än så länge inte tillräcklig för att få en dräglig räckvidd, i synnerhet inte i kombination med en vettig lastvikt. Men ett antal forskare från Harvard’s Office of Technology Development kanske har lösningen med ett så kallat solidstate-lithium-metal-batteri, fastfasbatteri, som start-up-företaget Adden Energy har fått i uppdrag att tillverka i större skala skriver Harvard på sin hemsida.

Llitium-metallbatterierna har dock en inbyggd akilleshäl eftersom de är sårbara för bildandet av små, trädliknande metallstrukturer, dendriter, som växer inuti batteriet och med tiden kan tränga in i elektrolyten och förstöra den. Genombrottet när det gäller livslängd är att Harvardforskarna hittat en lösning på detta problem. De har lyckats bromsa tillväxten av dendriterna innan de åsamkar någon skada, med hjälp av en speciell design som påminner lite om en sandwich.

Finansieringen täcks av Primavera Capital Group, Rhapsody Venture Partners samt MassVentures och vissa resultat av den hittillsvarande forskningen har bland annat publicerats i Nature. Därutöver har Adden Energy tagit emot medel från Massachusetts Clean Energy Center (MassCEC) Catalyst Program, Harvard Data Science Initiative, Harvard FAS Dean’s Competitive Fund for Promising Scholarship samt U.S. Department of Energy.

Batteriet, som rymmer mycket mer energi i samma utrymme jämfört med dagens teknik, ska ha en betydligt längre livslängd, laboratoriet uppger 20 år, och laddtiden för ett normalstort bilbatteri skulle inte behöva vara längre än tre minuter. Att detta skulle kunna bli verklighet inom en överskådlig framtid, som bedöms till mellan tre och fem år, låter ju inte heller så dumt. I synnerhet eftersom batteriet påstås klara mellan 5 000 och 10 000 uppladdningar vilket ska jämföras med dagens batterier som klarar mellan 2 000 och 3 000 laddcykler samtidigt som de säkerhetsmässiga problemen med så hög energilagring och överföring lösts. Fler möjliga laddcykler löser problemet med att effekten i dagens batterier minskar för snabbt över tid och det är extremt dyrt om det behöver bytas även om det inte är väsentligt att batteriet klarar 10 000 laddningar eftersom den tekniska livslängden då med råge överstiger den normala livslängden på fordonet.

Dagens elbilar kräver generellt sagt minst 30 minuters uppladdning vid de bästa laddstationerna innan de når upp emot 80 procents laddning. Problemet för den nya batteritekniken är att infrastrukturen för att ladda så snabbt ännu inte finns men med den föreslagna batteritekniken har i varje fall steg ett tagits.

– Vi satsade på att kommersialisera vår teknik eftersom vi ser den som unik jämfört med andra solid state-batterier skriver Xin Li, som är en av forskarna bakom batteriet och vetenskaplig rådgivareAdden Energy.

En kortare laddtid är väsentlig eftersom långt ifrån alla har tillgång till ett eget garage och därmed möjlighet att ladda bilen när den, oftast, står parkerad över natten. Ska elbilar kunna bli ett verkligt alternativ för alla måste den kategori bilister som inte bor i en egen fastighet kunna ladda bilen på så kort tid att det är jämförbart med tiden det tar att tanka dagens bilar.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 2 = 1