
Många fabrikanter oroas över nästa betydligt hårdare utsläppsgräns, euro 7, som enligt planerna ska införas 2025 men troligen inte hinner införas före 2026 då besluten om de nya reglerna har skjutits upp flera gånger. Normerna ska enligt nuvarande plan presenteras i november men det är väsentligt senare än vad som var tänkt från början. Flera biltillverkare hävdar att den norm som ursprungligen planerades i praktiken innebär ett förbud för förbränningsmotorer och då i synnerhet dieseldrivna.
Då framför allt lämpligt stora transportfordon ännu inte finns med eldrift, i varje fall inte i praktiken med 3,5 tons totalvikt, har fordonsbranschen argumenterat för att normen måste anpassas till verkligheten. Om inte kommer en rad praktiska problem att ställa till det för varutransporter och det gäller även för husbilar även om körkortsdirektivet anpassats så att enskilda länder tillåts höja B-kortsgränsen till 4,25 ton för nollutsläppsfordon med vissa tilläggskrav. Transportfordonen är som bekant de basfordon som används och finns inga sådana kan inga husbilar byggas. Det är en helt annan situation än för vanliga personbilar där det numer finns mängder av alternativ så länge man inte tänker dra en husvagn.
En annan faktor är att utvecklingskostnaderna nått astronomiska belopp och någon måste ju betala det. Det är inte svårt att gissa att det ytterligare driver upp priserna på nya fossildrivna fordon.
Nu har dock den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine kommit över hemliga dokument som, om de stämmer, innebär att regelverket inte blir så strikt som fordonstillverkarna fruktat. Det skulle i varje fall innebära att det inte blir något totalstopp för transport- och husbilar och att branschen får möjlighet att utveckla alternativ till 2035 då det inte längre blir tillåtet att sälja nya fossildrivna lätta bilar inom EU, för lastbilar och bussar är inget slutdatum satt.
De läckta dokumenten innehåller inte några specifika gränsvärden men däremot står det att utsläppsgränserna ”är satta på nivå med euro 6-kraven för bensindrivna fordon”. För dieseldrivna bilar innebär det skärpta krav för utsläpp av kväveoxider.
Trots att det nu kan ses som sannolikt att euro 7-normen blir mildare än ursprungligt tänkt har Stellantis-koncernens högste chef Carlos Tavares tagit upp problematiken på ett seminarium arrangerat av Automobilwoche där han ser införandet som en avledning från huvudmålet med elektrifiering, enligt Automotive News.
För att utveckla motorer som klarar euro 7-kraven kommer det att krävas stora utvecklingsresurser som annars hade kunnat läggas på elbilsutveckling. Samtidigt, menar han, lämnas dörren öppen för alla kinesiska elbilstillverkare att attackera den europeiska marknaden. Han ställer sig den retoriska frågan varför vi ska använda våra resurser för en teknik som inom några få år kommer att förbjudas.
Som vi tidigare rapporterat om pågår nu seriösa diskussioner om inte bränslecellsdrift eller direktdrift med vätgas kommer att bli det som visar sig bäst för fordon som är tyngre än traditionella personbilar.
Bli först med att kommentera