Krka, Kroatiens vackraste nationalpark

Annons:

Båten vi kliver på tuffar ut i ett fantastiskt landskap här i Krka nationalpark med sina sju vattenfall och naturen bjuder verkligen till. Den frodiga grönskan på höjderna efter floden Krka, det turkosa men ändå kristallklara vattnet och det rika fågellivet gör båtfärden till något alldeles extra redan innan vi kommer fram till de spektakulära vattenfallen som finns där floderna Čikola och Krka möts och skapar de berömda fallen Skradinski Buk. Det är inte att undra på att just den här nationalparken, Kroatien har ytterligare sju, räknas som den vackraste, i många fall anses dessutom som en av Europas främsta.

Att Kroatien är ett naturskönt land känner många till och det är knappast okänt att kustvägen efter Adriatiska bukten bjuder, utöver den legendariska utsikten, på otaliga besöksvärda platser som vi kommer att återkomma till efter hand men att missa platser som denna är inte att göra landet rättvisa.

Vi är i centrala Dalmatien nära den historiska staden Šibenik och det är ungefär lika långt till de mer välkända orterna Split och Zadar som vardera finns på en timmes avstånd. Krka ligger bara ungefär en mil in i landet från kusten i ett av Europas mer natursköna områden där berg och dalar bjuder på fantastiska scenerier. De som rest i området förstår omedelbart vad jag menar men har du ännu inte hunnit resa runt där har du något fantastiskt att se fram emot.

Den 142 kvadratkilometer stora nationalparken med alla välordnade stigar över det strömmande vattnet är förvånansvärt ny, den statusen fick den först 1985, och parken omsluter två tredjedelar av den dryga sju mil långa floden Krka som rinner upp i Knin. Här har ungefär 850 växtarter och 200 fågelarter funnit sitt paradis och nästan alltid blommar något även om förstås våren är den ur den synvinkeln vackraste perioden.

Den omfattande parken har förstås fler höjdpunkter än Skradinski Buk, exempelvis den lilla ön Visovac med sitt Fransiskanerkloster och i närheten finns ytterligare ett vattenfall, Roski Slap. Runt om finns dessutom ruiner från Romarrikets tid och vill man se så mycket som möjligt är en rundtur i båt det enda vettiga även om parken är för stor för att hinna med allt på en dag.

Står ett rikt fågelliv högt på önskelistan kan du ha tur att se örnar, hökörn är något extra men då ska du ha lite extra tur. Det finns även mer vanliga rovfåglar som fiskgjuse och pilgrimsfalk bland de 200 arterna. Det rika djurlivet bjuder även på fladdermöss, unika fiskarter samt amfibier och reptiler.

Men åter till den del av Krka som de flesta besöker, de totalt 60 meter höga Skradinski Buk även om fallet snarare är en rad mindre.

Här finns ett välordnat system med en promenadväg, ibland med stigningar som gör trappor nödvändiga, där underlaget är allt ifrån ojämna stigar till träbroar och stenlagda utsiktsplatser.

Efter vägen finns en rad byggnader som närmast får kallas museum vilket ger naturliga pauser under en annars normalt två timmars promenad.

Vid den lilla hamnen vid fallen finns restauranger och affärer och i lagunen under fallen finns det möjligheter att ta ett bad. Det är väl ordnat med bord runt om hamnen och har du egen mat och dryck med dig kan du slå dig ner och bara njuta.

Det finns fem entréer till parken, huvudentrén är Lozovac men jag använde den som är nummer två i hierarkin, Skradin (GPS: 43°49’02.2″N 15°55’30.3″E) och båtresan därifrån tar ungefär en halvtimme innan du är vid vattenfallen. Det finns gott om parkeringsplatser vid båda dessa ingångar.

Det finns otaliga campingplatser efter kusten, både stora resorts med häftiga restaurangområden till små familjära campingar. Det rimligaste är att rekommendera efter tycke och smak, eller varför inte variera. Alla har närhet till havet, de större har även poolområden.

Bildcred huvudbild: Wikimedia / John Maxwell

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 70 = 79