Krav på ID vid privat övningskörning

Annons:

Från och med den 1 januari 2023 inför regeringen krav på att den som övningskör med personbil, lastbil, buss eller motorcykel ska ha med sig en giltig identitetshandling. Kravet är nytt och gäller utöver tidigare krav och syftet är att den blivande föraren ska kunna styrka sin identitet och gäller enbart vid privat övningskörning.

– Den som vill övningsköra privat nästa år och saknar ID-handling behöver skaffa det, säger Susanne Alger, utredare på Transportstyrelsen. Foto: Transportstyrelsen/Polismyndigheten

Det här är en av åtgärderna som införs för att komma tillrätta med illegal förarutbildning, det vi i dagligt tal kallar svarta trafikskolor.

– Anledningen till de ändrade lagkraven är att polisen ska kunna kontrollera att den som kör faktiskt är den som handledaren har godkännande att handleda. Den som vill övningsköra privat nästa år och saknar id-handling behöver skaffa det. Gör det redan nu så att du hinner få din handling, säger Susanne Alger som är utredare på Transportstyrelsen.

Pass eller nationellt ID-kort är exempel på godkända handlingar. Om man inte kan styrka sin identitet med en godkänd ID-handling riskerar man att dömas till böter.

Vid årsskiftet införs också skärpta straff för den som utan tillstånd driver trafikskola. Tidigare har påföljden endast varit böter, men nu har straffskalan utökats och sträcker sig från böter till fängelse upp till två år. Böter kan även ges till den som har tillstånd men som inte följer lagen eller Transportstyrelsens föreskrifter.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 48 = 52