Knaus presenterar nya husbilar på VW

Annons:

VW blir den femte biltillverkaren som kommer att leverera basfordon till Knaus Tabbert och under andra halvåret 2022 kommer Knaus även att tillverka halvintegrerade husbilar baserade på Crafter samt T6.1. Trots pressmeddelandet är det många detaljer som hänger ii luften men det som nu blivit känt är att samarbetet är långsiktigt och väl faller in i mönstret där bodelstillverkarna kommer med ett mer varierande utbud efter det att Fiat minskat leveranserna av basfordon. Dessutom ökar segmentet kraftigt i vanlife-trendens spår.

– Avtalet med Volkswagen Commercial Vehicles är ytterligare ett viktigt steg mot att optimera vår leverantörsbas och våra produktionsprocesser. Det gör det också möjligt för oss att erbjuda våra kunder ett ännu större utbud av modeller. Dessa extra basfordon och våra nya modeller kommer att bidra till att förkorta leveranstiderna, som har blivit avsevärt längre på grund av materialbrist, och ytterligare minska vårt beroende av enskilda leverantörer. Det betyder att vi också är optimalt positionerade för tillväxt i framtiden, säger Wolfgang Speck, VD för Knaus Tabbert AG.

Överraskande är att en av de modeller som påverkas är Knaus Van TI Plus som nu är baserad på MAN TGE. TGE är en systermodell till VW Crafter.

Ser man det som uppseendeväckande så är överraskningsmomentet större över att det kommer en modell baserad på T6.1 med namnet Tourer Van. Pressmeddelande gör gällande att det kommer mer information om detta inom de närmaste dagarna.

När det gäller de sannolikt två modellerna som baseras på Crafter ska åtminstone någon version ha fyrhjulsdrift som tillval. Den inre bredden på 205 centimeter ger modellalternativen acceptabla utrymmen enligt sedvanlig standard och enligt Knaus är badrumskonceptet detsamma som i de andra modellerna i Van TI-serien. Dessutom har båda modellerna en ståhöjd på 1,96 meter.

Den planlösning som hittills baserats på Van TI Plus 650 MEG med längden 699 centimeter har två enkelsängar där sängarna placerats lite på snedden för att utrymmet ska utnyttjas så effektivt som möjligt.

Trots att det bara är två sängplatser finns det fyra bältade sittplatser och sittgruppens soffa med plats för två blir på sedvanligt sätt kombinerbart med de vändbara framstolarna. Köksmodulen har en tvålågig spis och diskho samt skåp som är placerade snett mittemot sittgruppen. Badrummet får med hjälp av en svängbar vägg med tvättställ plats för en rimligt stor dusch.

Knaus Van TI Plus 650 MEG (Crafter)

 • Basfordon: VW Crafter, 2,0 l TDI; Euro 6d-Final, 140 hästkrafter; SCR; 6-växlad manuell låda.
 • Längd/Bredd/Höjd: 699/220/290 centimeter
 • Ståhöjd: 196 centimeter
 • Sitt-/sängplatser: 2(4)/ 2
 • Totalvikt: 3,5 ton
 • Uppgiven maximal lastvikt: 586 kilo

Den andra versionen, Van TI Plus 700 LF, som är 747 centimeter lång, har en fransk säng som är 201 centimeter lång och 140 på dess bredaste punkt. I fotändan är måttet 105 centimeter.

I Van TI Plus 700 LF kan även den L-formade sittgruppen för fyra bäddas och sängen har måtten 185 x 145.

Knaus Van TI Plus 700 LF (Crafter)

 • Basfordon: VW Crafter, 2,0 l TDI; Euro 6d-Final, 140 hästkrafter, SCR; 6-växlad manuell låda
 • Längd/Bredd/Höjd: 727/220/290 centimeter
 • Ståhöjd: 196 centieter
 • Sitt-/Sängplatser: 2/4)/4
 • Totalvikt: 3,5 ton
 • Uppgiven maximal lastvikt: 586 kilo

Bildcred: Knaus

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


54 − = 53