Katastrofala resultat för körkortsprov

Annons:

Det är stor skillnad på hur många som blir godkända när de skriver teoriprov för körkort. Det gäller både för vilket av de fjorton språk utöver svenska som provet skrivs på och om personen kör upp privat eller via trafikskola. Men det är långt färre än hälften av provtagarna som godkänns vid första provtillfället.

Det är SVT Nyheter Småland som tagit fram statistiken som säger att av de ungefär 244 000 teoriprov som skrevs på svenska för hela landet godkändes 52 procent men av de cirka 147 000 prov som skrevs på annat språk godkändes endast 25 procent. I Småland var resultaten ännu värre. Av de ungefär 13 000 teoriprov som skrevs på svenska var 48 procent godkända och av de ungefär 9 700 prov som skrevs på andra språk var 22 procent godkända.

Tanken med att kunna göra sitt teoriprov på annat språk än svenska är att eventuella språkbarriärer inte ska utgöra ett hinder för att få körkort men resultatet får nog ändå sägas var klent.

Enligt Trafikverket är att av skälen till de låga siffrorna att många som kommer till proven är dåligt föreberedda, uppger SVT.

– Där är jätteviktig att man kommer väl förbered till sitt prov, både teori och körprov, säger Roger Paulsson som är enhetschef hos Trafikverket i Kalmar till SVT. Han fortsätter

På språket Tigrinja gjordes till exempel tio prov i Kalmar- och Kronbergs län. Inget blev godkänt. Här gjordes dock proven med hjälp av tolk. På dari blev ett av 18 prov godkända. Även här gjordes proven med hjälp av tolk.

Det översatta språk som flest använde var arabiska. Där var 28 procent av proven godkända. 1 187 av 4 284. Näst vanligast var persiska; 1 881 prov. Här blev 17 procent godkända. Följt av engelska, som användes på 1 105 prov och där 33 procent blev godkända.

Sett till hela landet blev 70 procent av dem som gått trafikskola godkända på teoriprovet (svenska och andra språk) medan andelen godkända bland dem som anmält sig till provet privat var 35 procent.

SVT uppger att de har tagit fram underlaget till de uppgivna siffrorna från Trafikverket för perioden 1 januari till 30 november 2021.

Här hittar du SVT:s inslag.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


42 + = 50