Kan man dricka vattnet i husbilen eller husvagnen?

Annons:

Hur är det med kranvattnet i våra fritidsfordon? Är det tjänligt att dricka och hur gör man för att hålla färskvattentanken ren?

Utbudet av kemikalier är stort på marknaden men de flesta rynkar nog lite på näsan när man talar om dessa tekniker. Det låter helt enkelt inte som något man vill dricka, det som dödar bakterier känns spontant inte som något hälsosamt.

Men det finns annan teknik, Alde lanserade i höstas sin nya vattenrenare som använder sig av LED-ljus för att göra vattnet tjänligt och ett kolfilter för att det ska smaka gott. Tekniken är välkänd och har funnits på marknaden i många år och används även i våra reningsverk.

Men oavsett teknik är det viktigt att hålla vattentanken ren för annars är det lätt att man får algtillväxt, stillastående vatten kan skapa en rad problem. Det första, och kanske mest självklara, är att göra ren systemet efter vinterförvaringen.

Trots det finns det ingen som kan säga när vattnet blir otjänligt. Alla har olika hög vattenförbrukning, fyller på vid olika nivåer i tanken och har olika god hygien vid påfyllningen. Har man tillgång till färskvatten är det en fördel att ha så hög vattenförbrukning som möjligt och att fylla på när tanken är tom och inte halvfull. Även våra campingvanor spelar in, står man ofta så att vattnet blir ljummet är tiden det håller sig fräscht kortare.

När du fyller på är det viktigt att slangen är ren och att den är ordentligt genomspolad. Är händer eller påfyllningen inte rena hjälper det inte mycket om tanken var ren innan.

Man måste även vara klar över att vattenrening kan ske för att lösa olika problem. Legionella sprids genom vattendimma och blir då först och främst ett problem när man duschar. Dessa bakterier trivs bäst i varmt men inte hett vatten så hur varmt vattnet är i varmvattenberedaren är har stor betydelse.

Dricksvattnet har andra problem och där förlitar vi oss även på smaken. Många som är osäkra går hellre och köper buteljerat vatten men det är inte helt nödvändigt. Men misstänker du att vattnet är förorenat ska du oavsett årstid göra ren tanken och desinficera den.

Det kan du göra med de kemikalier som du hittar i alla butiker som säljer tillbehör till husbilar och husvagnar och du kan även köpa dessa i förväg så att du har en på lager. Har du ingen campingbutik nära kan du även använda hushållsklor som ska innehålla cirka fyra procent natriumhypoklorit som är aktivt klor. Oavsett vilket medel du köper är det viktigt att följa doserings och användningsföreskrifterna, överdosering gör inte att effekten blir större. Låt däremot medlet verka så låt rengöringsmedlet vara i under åtminstone en timme. Använder du klor måste du tänka på att plast och klor är en dålig kombination och det gäller även varmvattenberedaren. Skölj ur ordentligt!

Räkna inte med att klor tar bort beläggningar i tank och ledningar, kommer du åt köper du en flaskborste och en ny diskborste för att få bort så mycket som möjligt med hjälp av dessa.

Håller du tanken ren och vattnet inte smakar eller luktar kan du mycket väl dricka det men var noga med hygienen vid påfyllningen, det spar mycket jobb med rengöringar.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


56 − = 52