Kabe Novum, exklusiva instegsmodeller

Annons:

Novum är en helt ny modellserie från svenska Kabe som byggs på Mercedes-Benz Sprinter och den ersätter Classic-serien som byggdes på Fiat. Trots att den får anses som exklusiv betraktas den ändå som Kabes instegsserie.

Oavsett hur man vill formulera sig betyder det att Kabe gör som flera andra bodelstillverkare, de byter bort Fiat som basfordon efter den leveransosäkerhet som uppstått och skapat stora problem och förlitar sig från och med 2023 enbart på Mercedes vars Sprinter är väl etablerad även hos Kabe som tidigare byggt sitt premiumsegment på Sprinter. Flera andra bodelstillverkare erbjuder “samma” modell på olika basfordonsfabrikat men så har inte Kabe resonerat.

Den delintegrerade modellserien med AL-KO-chassi lanseras i tre versioner, 750 LXL som har queensbed och separat dusch / toalett, LGB som har högt placerade långbäddar med ett mittplacerat badrum samt T med lågt placerade långbäddar och badrummet längst bak.

Kabe Novum 750 LXL -2023
Kabe Novum 750 LGB -2023
Kabe Novum 750 T -2023

Samtliga Novum 750 byggs i två olika viktklasser som har 3 500 eller 4 500 kilos totalvikt. Chassiteknik mellan 35 H (light) samt 45 H (heavy) är olika men även standardutrustning som taksängen skiljer sig åt och det går inte att ångra sig och väga upp den lättare vid ett senare tillfälle. Som standard har modellserien en fyrcylindrig diesel på 170 hästkrafter kombinerat med automatisk växellåda och en bränsletank på 65 liter.

Bredden på den 750 centimeter långa modellserien blir 230 centimeter, alltså 20 centimeter smalare än övriga modeller. Höjden anges till 285.

Det har debatterats en del om säkerheten i husbilar och kritik har riktats mot de bältade platserna i soffan där konstruktionen oftast är helt i trä. Så är det inte i Novum som har fått en stålkonstruktion vilket är mycket säkrare. Även den femte bältade platsen är omkonstruerad med ett integrerat bälte och framstolarna blir samma som de i premiumsegmentet. Isofix-fästen blir standard.

Värmen sköts av en Aldepanna och vattenburen golvvärme ger en behaglig värme i hela bilen.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 1