Affinity Duo, ny version för par

Annons:

När polsktillverkade Affinity lanserades av Kabe 2020 antogs att det skulle komma fler versioner och nu är den här med tilläggsnamnet Duo. Som namnet antyder är det en husbil där fokus ligger på de som inte reser fler än två och då kan inredningen göras betydligt luftigare utan avkall på komforten, snarare tvärtom eftersom det inte behöver göras kompromisser för fler sängar som aldrig kommer att användas. Resultatet har blivit en mycket luftig bil med annorlunda planlösning. För den Skandinaviska marknaden kommer den att visas i höst och ha säljstart inför modellår 2023.


Till det yttre har modellen ett mycket karaktäristiskt utseende med ett brett svart fält längs med den 6,4 meter långa och 2,8 meter höga bilen. Fältet viker av nedåt vid vindrutan och ovanför den har taket höjts och bildar ett litet solskydd genom den läpp som sticker fram. Det mjukar upp utseendet och skapar en egen profil som särskiljer den från de flesta andra modeller som finns på marknaden.

Eftersom Affinity Duo är specifikt framtagen för att passa två personer saknas den soffa som normalt kompletterar framstolarna vid sittgruppen. På så sätt blir ytorna mycket öppna och det ger plats för en hel del nytänkande, inte minst eftersom det är ståhöjd även vid framstolarna. Visserligen fyller extra sittplatser sin funktion när campinggrannarna bjuds in men behövs det fler sittplatser än till de som åker i husbilen finns ju campingbordet utomhus att ta till.När grundversionen som är avsedd för fyra personer kom förra våren byggdes den enbart på Fiat Ducato men Peugeot Boxer finns nu som alternativ för de som vill ha manuell växellåda och det är på det senare chassit som Duon nu visats upp. Det kommer säkert jämförande tester mellan de två basfordonen med deras olika drivlinor och med Boxern har man möjligheten att få en husbil som sticker ut både när det gäller yttre design, inredning och chassi eftersom Ducato hittills varit helt dominerande oavsett bodelsfabrikat.

En distinkt skillnad mellan den första versionen och Duo är vid bakdörrarna, på Duon finns inga fönster och det beror på att den har en vägg direkt innanför dessa. Det lilla utrymme som finns där har utnyttjats till teknik, toatank samt ett smalt förvaringsutrymme på förarsidan som är djupt nog för att rymma campingstolar. Gasflaskorna, två P11:or, nås också utifrån men via ett förvaringsutrymme som är placerat vid köket.När man kommer in i bilen via den för plåtisar karaktäristiska skjutdörren fälls ett trappsteg ut automatiskt när dörren öppnas. Mittemot dörren, på förarsidan, finns det väggplacerade köket som alltså inte som oftast är i vinkel. Det har en tvålågig spis samt en ho, ett kylskåp från Dometic och vid anslutningen mot förarhytten finns ett uppfällbart klaffbord. När bordet inte är uppfällt ger det en rejäl rymdkänsla på ett sätt som får sägas vara unik.

Till vänster om skjutdörren, där köket nästan alltid är placerat i en plåtis, finns istället skåp. Bak i bilen på förarsidan finns den längsvis placerade 138 centimeter breda dubbelbädden som har stora förvaringsfack under och dagtid kan sängen skjutas ihop lite sidvis så att gången till badrummet med separat duschkabin (57 x 66 cm) längst bak på passagerarsidan blir bredare.

Mittemot sängen finns en garderobsvägg med flera höga skåp och garderober som är drygt 15 centimeter djupa. I den ena garderoben finns ett nedsänkt fack för litiumbattteriet vilket som standard är på 120 Ah. På båda sidorna finns dessutom överskåp efter bilens hela längd vilket ytterligare förstärker rymdkänslan tillsammans med att ståhöjden är rejält tilltagen.

Eftersom det bara finns två sidofönster, ett på skjutdörren och ett vid sängen, har dessa ersatts med takfönster, i badrummet även med en fläkt, och dessutom finns ett panoramafönster över förarplatsen som släpper in mycket ljus. TV:n, som det normalt finns plats för ovanför soffan i sittgruppen, är istället placerad i ett av överskåpen och fästet gör det möjligt att vinkla den så den går att använda både som säng-TV och till sittgruppen.

Truma Combi 4 sköter värmen och ger snabb effekt då det är en av fördelarna med luftburna värmesystem. På Duo är pannan placerad under sängen och man kommer åt den via en skåpdörr som vetter mot köket. Isoleringen i väggar och tak är 20 mm och utgörs av ett liggunderlagsliknande foam-material med goda fukt och isolerande egenskaper. Det finns även ett 15 cm djupt dubbelgolv i bilen där både färsk- och gråvattentankarna är placerade. Färskvattentanken som är placerad under bädden rymmer 200 liter och gråvattentanken 100. Som tillval finns solpaneler med en maximal effekt 360 W.

Bilen är breddad med maximalt cirka 10 cm på vardera sidan, vilket syns bäst bakifrån. På taket längst fram, ovanför framrutan, är Affinity lite bulligare än en vanlig plåtis. En del av taket har omkonstruerats med effekten att det blir ståhöjd i förarhytten och man får en stor hylla på köpet.

Affinity Duo kommer att visas upp på Reise- und Freizeitmesse i München den 16 – 20 februari 2022.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


24 − = 22