Iveco eDaily presenterad på IAA

Annons:

Helelektriska transportbilar är sällsynta men idag presenterade Iveco sin eldrivna version av Daily som ibland fått tjäna som basfordon till husbilar. Premiären skedde på IAA Transportationen 2022 som hålls i Hannover.

eDAILY är enligt Iveco tänkt att vara den ”elektriska tvillingen” till Daily och täcker alla LCV-applikationer. Detta är unikt på en marknad där både utbud och efterfrågan fortfarande fokuserar på stadsleveranser. eDAILY:s utvidgning av fordon för elektriska leveranser är enligt Iveco ett viktigt bidrag till utfasningen av fossila bränslen i transportsektorn.

  • Modellen är lokalt utsläppsfri, bullerfri och klarar alla nu aktuella restriktioner.
  • Inga begränsningar – samma karossvarianter, lastkapacitet och prestanda som Daily. 
  • Samma körbarhet och lastförmåga, med oberoende körning i upp till 400 kilometer under faktisk urban användning
  • Med eDAILY kan även påbyggare delta i utvecklingen av eldrivna fordon. 

eDAILY är enligt Iveco det enda elektriska lätta nyttofordonet som erbjuder upp till 20 m3 lastvolym, upp till 4,6 ton nyttolast och upp till 3,5 ton dragvikt.

Motoreffekten är 140 kW (190 hästkrafter), vridmoment är 400 Nm och topphastigheten 120 km/tim. Elmotorn ger dessutom en omedelbar maximalt vridmoment. När det behövs extra effekt kan föraren använda en extra boostfunktion genom att aktivera eDAILY:s Hi-Power-funktion. Energianvändningen kan optimeras med Driving Mode Selector som gör det möjligt att antingen ta ut maximal effekt eller minimera effektanvändningen. One-Pedal Drive-läge gör körningen enklare och omvandlar bilens rörelseenergi till elektricitet när hastigheten sänks vilket minskar energiförbrukningen och slitaget på bromsarna.

eDAILY finns i varianterna skåpbil, dubbelhytt med två eller fyra dörrar, chassi och minibuss på 3,5–7,2 GVW i enhjuliga och tvåhjuliga versioner med ett brett utbud av höjd- och hjulbasalternativ. All teknik och alla komfortfunktioner som finns på standard-Daily finns även på den elektriska modellen, inklusive AIR-PRO intelligent pneumatisk fjädring. eDAILY är det enda elektriska lätta nyttofordonet som erbjuder alternativ utväxling på bakaxel på versionerna 50C (3,6 eller 4,44) och 72C (4,3 eller 5,13) för att betona antingen prestanda eller effektivitet.

Modellen kan utrustas med 1, 2 eller 3 batterier. FPT Industrial/Microvast 37 kWh modulära batteripaket står för högsta nivå av energitäthet (265Wh/kg på cellnivå) och den användbara energin ligger på 95 procent. Garantin för batterierna är åtta år eller upp till 250 000 kilometer och innebär rätt till utbyte när kapaciteten sjunker under 80 procent.

Laddningen sker från offentliga laddare, industriuttag eller hushållsuttag. Laddningsalternativen inkluderar snabbladdning på 80 kW vilket ger upp till 100 kilometers räckvidd på 30 minuter. Hela laddningen kan skötas via en app. Bakom luckan som skyddar kontakten från vatten och damm visar en LED-indikator tydligt status och laddningsnivå.

– El är framtiden och vi vill göra elektrifiering tillgänglig för alla våra kunder. Som en viktig del av IVECO:s produktutvecklingsstrategi och övergångsplan designade vi eDAILY med målet att göra hela sortimentet elektriskt samtidigt som vi behåller det som våra fordon är kända för: robusthet, tillförlitlighet, mångsidighet, lastkapacitet och prestanda. Med sitt breda sortiment, helt modulära batteriuppsättning och anpassningsförmåga till ett brett spektrum av ombyggnader och applikationer, erbjuder den nya eDAILY elektriska transporter för nya uppdrag och kunder, säger Anders Nilsson, försäljningsdirektör för IVECO Sweden AB.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


83 − = 81