Ios 16 får smartare kartor och bättre Carplay

Annons:

Redan nu kan medlemmarna i Apples utvecklarprogram ladda ner beta-versionen av Apples nya operativsystem Ios 16 medan övriga får vänta till i höst talade Apple om vid utvecklarkonferensen WWDC på måndagskvällen. Det nya operativsystemet kan installeras på Iphone 8 och senare modeller.

Samtidigt visade Apple upp en ny och mer kraftfull generation Carplay. Det nya systemet visar inte bara mobilens appar på bilens infotainmentskärm utan tar dessutom över instrumenten framför föraren. Carplay kan visa bland annat hastighet, motortemperatur och bränslenivå samt styra klimatanläggningen. Carplay är inte tänkt att ersätta bilens eget infotainmentsystem utan ska vara ett alternativ för den som har en iPhone och som hellre vill använda Apples system än bilens eget.

Uppdateringen av Ios ger Apples Kartor stöd för att lägga till flera stopp, upp till 16, under en körning men det blir även en hel del andra nyheter. Om körningen har planerats via programmet kartor på en mac, synkroniseras rutterna automatiskt från dator till Iphone inför körningen.

Låsskärmen blir smartare och det blir möjligt att visa Widget, små fönster som visar information från appar, utan att låsa upp telefonen. På så sätt blir det möjligt att se information om saker som kalenderhändelser, väder och batterinivå direkt på låsskärmen.

Även låsskärmsnotiser kommer att bli lite annorlunda med Ios 16. I stället för att staplas mitt på skärmen, kommer notiserna att “rulla in” vid botten av skärmen. Notiserna på låsskärmen kommer också att kunna uppdateras för att visa ny information om din Uber-beställning, exempelvis.

En ny finess i Meddelanden är att det ska bli möjligt att ändra stavfel och annat i redan skickade meddelande och Apples e-postprogram får nya funktioner som att schemalägga mail. I och Ios 16 kommer Shareplay också till meddelanden. Det är en finess som tidigare har funnits till videotjänsten Facetime, som används för att titta och lyssna på tv-program, filmer och musik som synkroniseras med kompisar och vänner.

Live text är namnet på Apples OCR-funktion för att kopiera och översätta text från Iphone-bilder. Från och med Ios 16 blir det möjligt att hämta information även från rörlig bild.

Den färdiga versionen av Ios 16 ska kunna installeras på Iphone 8 och senare modeller av Apples telefoner.

Bildcred: Apple

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


44 − 36 =