Intresset för camping växer kraftigt i Tyskland

Annons:

Caravaning Industrie Verband Deutschlands (CIVD) har låtit genomföra en opinionsundersökning som visar att tyskar som gillar husvagnar och husbilar har vuxit med mer än två miljoner till 13,8 miljoner vilket motsvarar en ökning med 16 procent under de senaste två åren. Undersökningen utfördes av ett välrenommerat opinionsinstitut som heter Institut für Demoskopie Allensbach.

Undersökningen visade även att 1,2 miljoner fler campare jämfört med 2015 har konkreta avsikter att köpa fritidsfordon under de kommande ett till två åren.

Resultatet bekräftar även att den kraftiga ökningen av försäljningen de senaste åren troligen kommer att fortsätta, under första halvåret 2021 såldes det lika många husbilar i Tyskland som under hela 2017 och samtliga tillverkare kämpar för att hålla jämna steg med efterfrågeökningen. I Europa ökade försäljningen av mindre husbilar som plåtisar och små delintegrerade med 60 procent bara under 2021 vilket visar kraften i vanlife-trenden. 66 procent av de som planerar att köpa ett fritidsfordon föredrar en husbil. Av dessa tänker sig 53 procent i första hand en begagnad.

Opinionsinstitutet frågade också om köpkriterierna. Oavsett om det var ett nytt eller begagnat fordon var priset (80 procent) och egenskaperna (75 procent) avgörande. Storleken på fordonet var också viktig för köpet med 58 procent. Mindre än hälften uppmärksammade antalet bäddar (43 procent).

40 procent av de som köpt sitt eget fritidsfordon hade tidigare hyrt ett. Allensbachers statistik visade att 26 procent innan köpet hade hyrt en husbil, nio procent en husvagn och fyra procent båda.

En djupare analys av målgrupperna gav också nya kunskaper. Där identifierades “upptäckarna”, de “sparsamma”, de “flexibla”, de “prismedvetna”, de “passionerade”, de “konsekventa” samt “heltidarna”.

Den nyligen identifierade målgruppen ”upptäckare” utgjorde 17 procent av de tillfrågade och består främst av de som reser med barn och i husvagn på korta resor. Det är lika många som de som har dubbla inkomster, medelålders par utan hemmaboende barn som gärna spenderar korta semestrar i en komfortabelt stor husbil.

Den yngsta gruppen, de vi brukar kalla vanlifers, lägger särskild vikt vid hållbarhet och miljö, något som bekräftas av andra undersökningar som visat att fritidsfordon är bland de minst miljöstörande semesterformerna. Snart kommer vi att i podden intervjua personer med genuint intresse för naturnära upplevelser med hållbarhet i fokus så håll utkik!

Det ökade intresset för fritidsfordon står i bjärt kontrast mot annan turismindustri där framför allt flyg tappar. Intresset för att vistas i naturen ökar kraftigt och nu är uppe i 13,8 miljoner.

Här kan du ladda ner hela undersökningen (tyska): https://www.civd.de/news/neue-studie-bestaetigt-caravaning-gewinnt-weiter-an-bedeutung-und-trotzt-dem-ruecklaeufigen-reisemarkt/

Bildcred: First Camp Strömstad

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


77 − 67 =