Inte helt fri fart på Autobahn

Annons:

Visserligen är det fri fart på största delen av tyska Autobahn, men inte hur fri fart som helst. Vissa regler ska uppenbarligen inte tolkas bokstavligt, åtminstone inte om man har en av världens snabbaste bilar. En rik tjeck som toppade sin Bugatti Chiron på Autobahn kan bli åtalad för olagligt bilrace efter att han körde i 417 km/h och filmade körningen. Den filmen kan komma att bli en dyrköpt erfarenhet för honom.

Föraren var Radim Passer och han lade ut Youtube-klippet som inte bara bilentusiaster och fartälskare har sett, utan även tyska polisen.

Polisen var dock inte imponerad över körningen som ägde rum på A2 som går i öst-västlig riktning. Formellt har förstås Passer inte brutit mot någon hastighetsregel om inte åklagaren finner anledning att klassa hans körning som olovligt bilrace trots att han inte tävlade mot någon.

Skulle han fällas blir det ett intressant fall eftersom det enbart finns en rekommendation om 130 km/tim men i det här fallet kan utnyttjandet av den fria farten leda till uppemot två års fängelse avslutar Teknikens Värld sin artikel.

Nu är nog faran mindre för husbilister vars fordon knappast kommer upp i dessa hastigheter men det kan ändå finnas anledning att påpeka att tyska polisen inte ser mellan fingrarna oavsett vem som överträder hastighetsgränserna. De har inställningen att hastigheten ska kollas där den inte bör överträdas, inte där den är lättast att kolla.

Det här är de hastighetsgränser som gäller

Husbilar upp till 3,5 ton:

Landsväg: 100 km/h, (på vissa sträckor 90 km/h)
Motorväg: Fri fart om inte skyltning anger annan hastighet. Dock rekommenderas max 130 km/h

Husbilar över 3,5 ton:

Landsväg: 80 km/h
Motorväg: 100 km/h

Husbilar över 7,5 ton:

Landsväg: 80 km/h
Motorväg: 80 km/h

Husvagnsekipage:

Landsväg: 80 km/h
Motorväg: 80 km/h. För vissa typer av husvagnsekipage kan tillstånd för 100 km/h sökas genom Dekra, information här och ansökningsblankett här.

För samtliga vägar kan det vara lägre hastighetsgräns vid regn, tilläggstavla “bei Nässe”

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


8 + 2 =