Inget är som en ställplats med ett vattenfall

Annons:

Även om en ställplats är liten kan den bjuda på stora upplevelser. Så är det i Kloster där ett vattenfall är en av attraktionerna för var annars kan du ta en dusch i det fria för att sedan ta en promenad i den härliga Engelska parken? Att du dessutom befinner dig i en nationalpark ger lite extra krydda på besöket.

Vattenfallet ligger vid Gustav de Lavals smedja, det var han som uppfann separatorn och ångturbinen. Smedjan finns kvar men det är inte där som duschen kan ske. Nej, intill smedjan finns en damm som svämmar över och skapar vattenfallet en upplevelse som höjer sig över mängden och etsar sig fast i minnet. Vattenfallet ligger bara 25 meter från ställplatsen, allt i direkt anslutning till herrgården där man kan avnjuta rätter som tillagas av lokalproducerade råvaror.

Vill man uppleva det här får man bege sig till trakterna runt Hedemora där både herrgården och ställplatsen finns. Med herrgården följer restaurangen som blir det där lilla extra när allt är inpå knuten.

Skulle det regna beger man sig in i herrgårdens varligt renoverade miljö där man kan njuta av ett glas vin innan man tumlar tillbaka till husbilen.

Det är inte så många platser, tre stycken närmare bestämt, som har grus som underlag och eluttag finns om man behöver. Tyvärr kan man vare sig tömma latrin eller gråvatten men det är nog underordnat platsens speciella karaktär. Färskvatten finns ju i överflöd.

En bit ifrån ställplatsen ligger Klosters bruksmuseum. Även det är litet men du får lära dig mer om Klosters förflutna och om kruthanteringen som var vanlig i området för du är i en trakt med anor. Vill du hellre ta en stillsam promenad i den återställda Engelska parken bjuder den in till en härlig miljö.

Det är en lugn och stressfri miljö men ändå med möjligheter till umgänge. Djuren betar i lugn och ro, något som även kan få de yngsta att tycka att det är lite extra spännande. Fåglarna kvittrar, träden susar och bruset från vattenfallet hörs i bakgrunden. En mer rogivande ställplats är svår att hitta, totalt fri från störande trafik.

Vill man erbjuder Klosters herrgård, som ingår i Visit Swedens satsning ”bordet i naturen”, på egenlagad mat. Det blir garanterat inte alls som det du lagar i husbilen. Du bokar bordet tillsammans med en lunchkorg med lokala råvaror. Tvätta nypotatisen i bäcken, lägg köttet på grillen och kocken ger dig råd om hur du lyckas bäst.

Ställplatsen i Kloster ligger längst med Husbyringen, en sträcka på 60 kilometer och som anses vara Sveriges första ekomuseum. Men innan du åker förser du dig säkerligen med härligt fräscha råvaror!

Du hittar ställplatser i Kloster, 775 98 Garpenberg och kan ringa i förväg om plats på  0703 38 78 78. Hemsidan är www.klostersherrgard.se.

GPS: 60°17’00.1″N 16°12’11.7″E

Bildcred: Klosters herrgård / ställplats

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


23 + = 24