Inget är säkrare än Norge

Annons:

Ny statistik från EU-kommisionen visar att Norge har den säkraste trafiken i EU/EES räknat i antalet omkomna per miljon invånare. I genomsnitt omkommer 44 personer per miljoner invånare i trafikolyckor, 19 800 i antal, inom EU men skillnaderna är stora. I Rumänien omkommer 93 personer per miljon invånare vilket gör det ungefär sex gånger farligare att omkomma i en trafikolycka där jämfört med i Norge där 16 personer per miljon invånare omkommer. Norge vinner även när antalet omkomna jämförs med genomsnittlig körsträcka.

Näst bäst är Malta vars motsvarande tal är 17 personer och först på tredje plats återfinns Sverige med 18 vilket gör att risken att omkomma i en trafikolycka är tio procent högre i Sverige än om man kör i Norge. Procenttalen för högriskländerna som Rumänien med 93, Bulgarien 81, Lettland 78, Kroatien 72 och Polen med 59 omkomna per miljon invånare undviker man gärna att räkna ut.

De länder som har haft den snabbaste nedgången 2021 jämfört med 2019 är Danmark, Belgien, Portugal, Polen och Litauen. I andra änden, de med störst ökning, utmärker sig Lettland, Slovenien och Finland.

2019 räknas som det senaste året då trafiken betraktades som normal men jämfört med 2020 är det dock en ökning med fem procent i EU som helhet.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


63 + = 71