Inga färjor Riga–Stockholm under 2022

Annons:

Tallink Grupp har tecknat ett avtal med Estlands socialförsäkringsmyndighet om att hyra ut bolagets fartyg Isabelle för att erbjuda tillfälliga bostäder för ukrainska flyktingar som kommer till Estland. Fartyget hyrs inledningsvis ut under fyra månader med möjlighet till förlängning i två månader och därefter i ytterligare två månader, efter behov. 

Bolaget hade planerat att öppna rutten, som har varit indragen sedan mars 2020, den 6 april i år, men uthyrningen innebär nu i stället att det fartyg som enligt planerna skulle trafikera rutten i stället kommer att användas som ett akut stöd till de estniska myndigheterna och återinvigningen skjuts ytterligare på framtiden. 

Det har inte varit något enkelt beslut för oss att hyra ut Isabelle, eftersom rutten Riga-Stockholm som det tog oss närmare 16 år att bygga upp först påverkades kraftigt av covid-krisen och nu ytterligare av osäkerheten och prisökningarna till följd av kriget i Ukraina. I och med att Tallink har genomgått en omfattande överlevnadskur under de senaste två åren har vi varit tvungna att överväga alla beslut mycket noga, och vi måste räkna noga på alla beslut och bedöma alla eventuella risker i detalj. Dagens beslut att hyra ut vårt fartyg Isabelle för att erbjuda bostäder till flyktingar från Ukraina var ett sådant beslut säger Paavo Nõgene, VD för Tallink Grupp. 

Att hyra ut fartyget betyder å ena sidan att vi kan erbjuda hjälp till flyktingar från Ukraina i form av bostäder, som det råder ett akut behov av, men även arbetstillfällen ombord på båten för människor som har varit tvungna att fly från Ukraina. Å andra sidan innebär avtalet av förklarliga skäl att vi inte kan återinviga rutten Riga–Stockholm under 2022 som vi ursprungligen hade planerat och hoppats. Vi har inte gett upp planerna på att återinviga den här populära rutten i framtiden, men just nu är det för tidigt att uppskatta när det kan göras på ett lönsamt och hållbart sätt, tillägger Nõgene. 

Tallink kommer att erbjuda anställning till besättningen och medarbetarna som i nuläget arbetar för bolagets lettiska organisation ombord på Tallinks övriga fartyg, och även på Isabelle, de kommande månaderna. 

Bildcred: Tallink Silja

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


71 + = 72