Hymer visar upp Offroad-Sprinter

Annons:

2020 var den ett konceptfordon men nu blir den verklighet, Hymer Venture S blir en fullfjädrad offroadare med en prislapp som är minst lika fullfjädrad. Men visst, då får man ett pneumatiskt styrt pop-up-tak och solterass och dessutom är det en helt ny modellserie från Hymer.

Visst har det visats upp en hel del nyheter inför 2023 och vi har redan pekat på att det ser ut att bli ett extra spännande modellår eftersom så många bodelsfabrikanter breddar med fler fabrikat av basfordon. Ändå får man med fog hävda att Hymer Venture S blir något extra. Den byggs på Mercedes Sprinter och får anses representera en ny era inom husbilsbyggandet. Konceptfordonet marknadsfördes med ny teknik, bland annat att Hymer använder 3D-teknik i tillverkningen samt UV-reflekterande lack för att hålla temperaturen i schack. Men med ett pris som på en liner eller runt dubbelt upp för en mer standardmässig husbil i samma storleksklass måste man ändå ställa sig frågan om det kommer att finnas tillräckligt med kunder när prislappen i Tyskland är på 225 000 euro?

Det råder dock ingen tvivel om nytänkadet hos konstruktörerna. Det stora öppningsbara bakpartiet är unikt och ger en helt annan rymdkänsla jämfört med nästan alla andra husbilsmodeller eftersom det utrymmet normalt används till sängarna och i detta fall kan de bäddas om man vill ha fler sovplatser. Även om det på detta sätt finns tre sängplatser är antalet bältade sittplatser endast två. Ovanligt är även är fönstren har riktigt glas och att dörren bak är delad horisontellt så att den både bildar tak och terassgolv.

Det pneumatiskt styrda pop-up-taket öppnas åt “fel” håll jämfört me de flesta andra motsvarigheterna på marknaden och kan konstruktionstekniskt närmast jämföras med det som finns på Bürstner Lyseo Gallery. Även detta pop-up-tak är isolerat mot både ljud och temperatur. Trappan upp innehåller även förvaringsutrymmen.

En annan detalj som är värd att uppmärksammas är att madrassens hårdhet går att reglera med en app.

Där sittgruppen oftast är placerad, i mitten av bilen, finns i stället en arbetsplats vars arbetsyta samtidigt är skåpdörr.

Med den här planlösningen skiljer modellen ut sig från det mesta i övrigt på marknaden. Visserligen finns avdelare som trappan och badrummet vilket till viss del begränsar genomsikten men ändå präglas allt av luftighet.

Köket finns på förarsidan och har en tvålågig gasolspis som kombinerats med en induktionshäll.

I mitten återfinns även badrummet som har en svängbar vägg vilket maximerar utrymmet när man ska duscha, det som Hymer kallar Vario-Bad.

Som standard har den 646 centimeter långa och 216 breda Venture S en motor på 190 hästkrafter och en totalvikt beroende på utrustning mellan 3,88 och 4,1 ton vilket gör att det krävs minst C1-körkort om man inte omfattas av farfarsrättigheterna.

När det gäller övrig teknik kallar Hymer strömförsörjningen för Hymer Smart-Battery-System vilket har Lithiumbatterier på 320 Ah. Systemet ska vara självförsörjande i upp till tio dagar och därefter får man ta hjälp av de tre solpanelserna på vardera 115 W. Färskvattentanken är på 120 liter och som standard finns ett vattenfilter. Värmaren går på diesel.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


68 − = 67