Hybridteknik från Knaus och HWA ger nya möjligheter

Annons:

På mässan CMT 2021 visade Knaus upp en prototyp till en husbil, e.Power Drive, med hybriddrift som de utvecklat i samarbete med HWA AG. Det är framför allt två saker som sticker ut, den är en av de första husbilarna, om vi undantar campingbilar, med någon form av hybriddrift och att det som snarast får kallas generatorn drivs av en wankel-motor.

Enligt Knaus representanter på mässan ska bilen finnas i produktion om två år vilket i så fall innebär att vi får se den som årsmodell 2024.

Batteridrivna husbilar (BEV), och för den delen de basfordon de byggs på, är inget som är enkelt att ta fram om de ska ha både användbar räckvidd och tillräcklig lastvikt. Alternativen som finns är bränsleceller med vätgasdrift eller hybridteknik. Mercedes visade 2018 upp en bränslecellsdriven Sprinter som då påstods vara produktionsklar men tekniken gick då i stå eftersom infrastrukturen för att tanka vätgas ännu inte är på plats. Nu byggs denna ut och EU har sagt att de viktigaste vägarna inom unionen ska ha ett nät av 1 000 tankställen 2030. Därutöver har en rad aktörer uttalat mål om utbyggnad, inte minst företag som tillverkar tunga lastbilar och långtradare.

Den enda större batteridrivna husbil (BEV) som finns i produktion är WOF Iridium men kundintresset har varit minst sagt blygsamt. Dels kan man anta att priset spelar roll, den är ungefär dubbelt så dyr som en motsvarande husbil med dieselmotor, och därutöver är fabrikatet ganska okänt och saknar återförsäljarnät.

Bildcred: HWA

Att Knaus valt den här hybridtekniken var oväntat och väckte en hel del uppmärksamhet från pressen men den vanliga publiken flockades inte runt utställningsexemplaret. Kanske beror det på att det inte syns på utsidan att det är ett så speciellt fordon som det är.

För det är just tekniken under skalet som är det intressanta och i det här sammanhanget finns det ingen anledning att fokusera på vilken husbil den placerats i. Det lär inte vara just den som kommer i produktion 2024 om nu planerna håller, priset blir acceptabelt och kundintresset högt nog.

Tekniken är om inte revolutionerande så ändå något som visar vad vi kan vänta oss i framtidens husbilar. Här kombineras eldrift via ett batteri med en treskivig wankelmotor för att ladda det. I rent elektriskt läge anges räckvidden med det 300 kilo tunga batteriet med 35 kWh till nio mil och om batterinivån sjunker under godkänd nivå startar motorn automatiskt. Räckvidden skulle därmed kunna hävdas vara obegränsad men driften blir ju inte koldioxidfri om wankeln drivs med fossilt bränsle. Den här motorn drivs av bensin och tanken uppgavs räcka till cirka 60 mils körning men det går dessutom att ladda batteriet i e.Power Drive via en extern inkoppling av el.

Knaus är dock inte ensamma om att använda en wankelmotor som räckviddsförlängare, Mazda uppger att de håller på att utveckla en hybridbil med samma teknik. De hävdar fördelar som kompakt, lätt och snudd på ohörbar under drift.

Wankelmotorn kom, trots att Felix Wankel fick patent på den på 1920-talet, inte i bredare produktion förrän under 1980-talet men fick omedelbart tvivelaktigt rykte eftersom motorerna med roterande triangelformad kolv fick problem med tätningarna mot cylinderväggen och för att bränsleförbrukningen knappast kunde kallas måttlig. Fördelen är få roterande delar och i teorin är motortekniken genialiskt och det har hänt mycket med wankelmotorns tillförlitlighet sedan dess.

Det är förstås för tidigt att sia om hur mycket mer en husbil med hybriddrift kan komma att kosta men Knaus bedömning på mässan var att prishöjningen jämfört med en motsvarande dieseldriven husbil kommer att röra sig om 15 – 20 000 euro.

Bilen som Knaus valde för att visa upp tekniken i var Van TI 650 MEG som i dagsläget säljs baseras på Fiat Ducato med dieseldrift. Den enda större skillnaden inuti är instrumentpanelen där en skärm visar strömriktning och batteristatus, något som alla med en hybridbil är vana vid.

Frågan som ändå hänger i luften är om den här tekniken är den som vi kommer att tycka är det normala om ett antal år. Vilket bodelspåbyggnad respektive vilket basfordon som kommer att användas blir sannolikt lika mångfacetterat som idag, något som påpekades av Knaus. Men det är onekligen spännande att se hur nya lösningar växer fram.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


85 + = 90