Husbilar blir sist av på norska färjor

Annons:

Norge har råkat ut för en extrem ökning av antalet omkomna i trafiken, Förra årets dödstal var 31 fram till halvårsskiftet medan årets preliminära antal omkomna är hela 63 enligt norska statens Vegvesen. (Trafikverket)

Norge har under många år placerat sig i topp när det gäller säker trafik och det är därför anmärkningsvärt att antalet omkomna under första halvåret dubblerats. Den 27 juni hölls därför ett krismöte dit deras chef, vegdirektør Ingrid Dahl Hovland, med en rad aktörer inom trafiksäkerhet. Ett av de förslag som kom upp påverkar de husbilar som utnyttjar deras vanligt förekommande vägfärjor.

Ombordkörning sker i turordning och är reglerat medan när man ska köra iland igen kommer husbilar och andra tyngre fordon att få vänta på att personbilarna kommit av. Syftet är att minimera antalet onödiga omkörningar.

– Vi ber rederiene om å tenke på i hvilken rekkefølge kjøretøyene om bord blir sluppet av, når de stuer disse ved ombordkjøring. Vi oppfordrer til at personbiler blir sluppet av før tyngre kjøretøy og bobiler, i den grad dette er mulig. Vi ønsker ikke at det skal oppstå farlige situasjoner langs veien hvor det blir foretatt farlige forbikjøringer, sier teamleder Marte Sørø på fergeavdelingen i Statens vegvesen enligt bobilverden.no

Bildcred: Statens vegvesen

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 2 = 6