Hur viktiga är milen på en husbil?

Annons:

Är du på väg att bli husbilsägare och spanar runt bland alla objekt? Självklart vill du göra ett klipp och så ser du din drömbil men tycker den gått lite väl långt även om priset är tilltalande. Ska du avstå från ett sådant köp?

Det korta svaret är nej. Förbehållet är att den är i bra skick, är regelbundet servad och inte ger något intryck av att vara onödigt sliten.

Man pratar väldigt mycket basfordon när husbilar kommer på tal. De flesta byggs på Fiat Ducato som, liksom övriga fabrikat, är ett transportfordon som byggs för att vara robusta och miltåliga. Jämför du de Ducato som säljs begagnade och gått som godstransportfordon kommer få husbilar upp i deras körsträcka. Inte därför att de inte klarar det utan därför att våra mentala spärrar slår till. Men mentala spärrar och tekniskt skick kan ge helt olika svar.

Det finns alltid två sidor på ett mynt och få mil kan vara en nackdel i vissa sammanhang och då pratar vi först och främst om serviceintervallerna. Fram till pandemin var den genomsnittliga körsträckan per år cirka 680 mil, nu är den snarare hälften. Serviceintervallerna har blivit allt längre, nu är vissa uppe i 4 500 mil, kolla det i serviceboken. Är serviceintervallen 2 000 mil tar det minst tre år innan miltalet är uppnått men det finns även en tidsmässig intervall. Om de 2 000 milen inte uppnåtts inom ett år ska det ändå göras en service och dessa intervall framgår också av serviceboken. Här brister det i många fall, ägaren tittar på milen, kanske byter motorolja årligen och med det låter han sig nöja. Du som köpare tittar i serviceboken och ser att den har alla stämplar. Så, det gäller även att titta på datumen.

Varför finns det nu även en tid och inte bara mil? Orsaken är åldrande material, gummi torkar och vätskor drar åt sig vatten. Exempel på detta är däck, kamrem och bromsvätska. Är tidsaspekten missad ska du se det som en brist. Det finns även anledning att kolla bromsar och allt annat som rör sig. Få mil är ingen garanti för bästa möjliga skick.

Den husbil som gått längre och är servad enligt schemat kommer knappast att ge några tekniska problem, exemplar över 10 000 mil är mycket ovanliga och det är en bråkdel av vad motorerna klarar av. Att en transportbil rullat 50 000 mil är ingen ovanlighet och 20-30 000 är vanligt.

Bodelen är känslig för fukt och där är tiden viktigare än milen. En husbil som används mer frekvent har oftare varit uppvärmd och därmed fått torka oftare men var noga med att göra en fuktkontroll, både en sådan och en oberoende test av exempelvis någon bilprovning ger bra underlag för husbilens skick. Skilj på det tekniska skicket och bodelens slitage men en bil med få mil och sliten inredning bör leda till frågor om miltalet stämmer.

Men milen på husbilar är betydligt lägre än vad tekniken klarar av, det finns inte någon omedelbar anledning att rata en husbil med fler mil. Att du ändå ska tänka på prisnivån kontra milen är förstås viktigt och en bra tumregel är att tänka så här.

Vad skulle jag vara beredd att betala för den här husbilen när den körts de mil jag räknar med att ha kört om tre år som är en vanlig ägartid? Då kan det ibland vara bättre att köpa en som gått längre än en som ligger strax under en psykologisk gräns.

Bildens husbil är en genrebild. Bildcred: Pixabay / MaxD_Pixel

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

  1. Bara hälften vet vad de ska kolla vid bilköp – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


27 − = 21