Hur smutsig är din husbil inuti?

Annons:

Det kan faktiskt vara smutsigare inuti en bil än vad en genomsnittlig toalett är, åtminstone om man ska tro en ny studie från brittiska Aston University School of Biosciences som Teknikens Värld har uppmärksammat. Det kan ju ge de flesta en tankeställare om hur det står till med städningen i våra fordon. Men nog borde man väl kunna gå från “Åh, nej!” till “Åh, wow!” nu när det är dags att feja husbilen och husvagnen inför premiärturen?

Det som forskarna gjorde var att jämföra bakterier i toaletter och bilar men som tur är har ju de flesta husbilar en toalett man kan fly till i värsta fall. Studien gjordes på uppdrag av Scrap Car Comparison och den var inte särskilt omfattande, blott två toaletter och fem fordon men nog är ändå resultatet uppseendeväckande, inte minst med tanke på att en av bilarna bara var två år.

Bagageutrymmet är tydligen extra utsatt för fekala bakterier vilket kan få en att undra vad folk verkligen fraktar. Förarsätet var konstigt nog något mindre utsatt och ratten var i sammanhanget ganska ren.

Bilarnas smutsigaste plats var bagageutrymmet, där hittades 1 425 bakterier. Därefter kom förarsätet med 649 bakterier, växelreglaget som hade 407 bakterier, baksätet med 323 bakterier och instrumentbrädan hade 317 bakterier.

Men sens moral låter vi bli att vårrengöringen är viktig. Skaffa en ozongenerator, en sådan tar kål på både mögel och bakterier och har under lång tid använts av professionella städfirmor. Nu finns de för cirka tusenlappen och gör att all dålig lukt försvinner. I övrigt får det väl bli traditionella rengöringsmedel men det verkar vara viktigare att tvätta ren klädslar än att skrubba runt på toan.

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Luigi Chiesa

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


1 + 4 =