Hornborgasjöns magiska dans

Annons:

Varje år är det med spänning man ser fram mot när den första tranan ska dyka upp vid Hornborgasjön strax utanför Skara och förebåda våren. Snart efter den första hörs deras intensiva skrän inför sin välkända trandans i slutet av mars. När alla 10 000 har samlats är det en mäktig syn och rekordet på 27 300 sattes den 3 april 2019. Fälten ser då ut som ett böljande grått hav av fåglar som så gott som ständigt är i rörelse och de högljudda trumpetande lätena tystnar aldrig.

Bildcred: Naturum Hornborgasjön

Men de får aldrig riktigt vara ifred, det går ungefär tio besökare per trana även om turisterna väljer lite olika föreställningar innan allt stänger för vårsäsongen ungefär tre veckor senare. Den som missar vårföreställningen kan istället välja den vid säsongsavslutningen i september då det finns nästan lika många tranor på plats, även om platserna där de samlas runt sjön är andra när de återvänder för att flyga vidare till sina övervintringsplatser i södra Europa. På hösten får man inte heller uppleva det spektakulära skådespelet när de utför sina parningsdanser så det är och förblir vårföreställningen som lockar.

Och det är ett skådespel som fascinerar många! Ett skådespel som bara finns vid Hornborgasjön och för dig som ännu inte hunnit uppleva det något att se fram emot.

Bildcred: Wikimedia / Skara kommun

Nu handlar Hornborgasjön, som för 90 år sedan var helt uttorkad, inte alls enbart om tranor. Mindre känt är att sjön är en av Europas viktigaste för fågellivet och är ett eldorado för 290 fågelarter, framför allt olika vadare, doppingar, sångsvanar och änder som också lockas av det grunda vattnet. Skäggdopping och gråhakedopping är vanligast och den mest spektakulära är svarthalsad dopping vars enda häckningsplats i Sverige är här. I bladvassen runt sjön häckar bland annat trastsångare, rördrom och vattenrall. En nyhet efter restaureringen är också att det årligen ruggar 10 000 grågäss fram till slutet av juni. 1999 blev sjön och dess omgivningar naturreservat och natura 2000-området är 40 kvadratkilometer stort medan själva sjön är 28. Man har funnit lämningar efter bosättningar som är cirka 9000 år men i mer närtid grundades Tranum, Bjällum, Bolum och Hornborga som har ungefär 2 000 år gamla anor.

Vid Hornborgasjön finns två besökscenter och det är Naturum Hornborgasjön som är störst och den ligger på östra sidan intill Café Doppingen. I sjöns sydvästra del finns Infocenter Trandansen som är öppet när tranorna kommer på våren. Båda platserna har information om sjön och naturen, toaletter och parkering men det är på Naturum som det finns guider och där finns även aktiviteter för barn. Totalt sett har Naturreservatet inte mindre än nio olika besöksplatser med fågeltorn, vandringsleder och informationstavlor. I området runt naturum Hornborgasjön startar flera av vandringslederna som går längs strandängarna och genom kulturlandskapet. Mellan april och september finns det också anordnade vandringar för allmänheten.

Bildcred huvudbild: Länsstyrelsen Västra Götaland MND

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

  1. Första tranan sedd vid Hornborgasjön – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


2 + 2 =