Hobby Maxia Van är premiärvisad

Annons:

Att det skulle komma en Volkswagen Crafter-baserad modell från Hobby har inte varit någon statshemlighet men nu i helgen på sin presskonferens lät Hobby täcket falla.

Längden är 683 centimeter, bredden 204 och ståhöjden 200 trots dubbelgolvet. Den fyrcylindriga dieselmotorn, 2,0 l TDI, ger 177 hästkrafter och den är kombinerad med en åttastegs automatlåda. Utrustningslistan är omfattande och som standard finns bland annat back-kamera, adaptiv farthållare, körfältshållare samt ljus och regnsensorer.

Hobby, liksom andra bodelsfabrikanter, breddar nu i snabb takt sitt utbud av basfordon och inledde i maj ett långsiktigt samarbete med Volkswagen som i Sverige är det enda fabrikatet på tio-i-topp-listan som ökar. Nyfikenheten har därför varit stor över vad som skulle komma ut av samarbetet men Maxia Van är bara ett första steg får vi veta.

Hobbys nya modell har en totalvikt på 3,5 ton men lastvikten är då måttliga 174 kilo. Räkna bort passagerarens vikt och resterande ska räcka till allt annat du vill lasta in. Fler lär nog välja versionen med en totalvikt på 3,85 ton även om den kräver C1 eller farfarsrättigheter. Faktum är att 174 kilo är alldeles för lite för att ge en praktiskt användbar husbil, det räcker att bara tänka på cykeln och campingbordet.

Detta till trots är det en spännande nyhet Hobby presenterat och husbilar i den här kategorin har en stadigt ökande kundkrets inom Vanlife. Även de som aldrig reser fler än två har i och med det här fått ytterligare ett alternativ och det är i det perspektivet man ska bedöma den låga lastvikten.

Hobby beskriver att de nu tar steget in i premiumsegmentet och framhåller möblemangets höga kvalitet och den smakfulla färgsättningen. Sådant brukar vi lämna att bedömas av betraktaren men det ger ett fräscht intryck med ljust valnötsträ och mellangrå luckor. De ord som Hobby beskriver inredningen med är skandinavisk design och danskt hygge.

Bildcred: Hobby

Planlösningen följer gängse standard, säng i bak, kök och badrum i mitten och sittgruppen längst fram. Eftersom detta är fallet i de flesta husbilar blir valet en fråga om detaljer och den extra längden mot sexmetersbilarna gör att inredningen känns lite luftigare än vanligt, inte minst därför att köksmodulen till vänster om dörren inte har något högskåp. Kompressorkylskåpet på 90 liter är något högre än bänken med tvålågig spis samt ho och fungerar utmärkt som avlastningsyta. På så sätt får man en god genomsikt till de två längsplacerade sängarna vars madrasser tillverkats av 60 procent återvunnet material och dessa kan dessutom byggas ihop. Mittemot köket finns som brukligt badrummet.

Värmen sköts av en Truma Combi 6 och i bak finns plats för dubbla P11 gasolflaskor.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


21 − = 11