Heiligenblut, en magiskt vacker ort i Alperna

Annons:

Vi närmar oss Heiligenblut ovanifrån, från Hochalpenstrasse som är mer känt som Gross Glocknerpasset. Utsikten är hisnande när vi närmar oss Heiligenblut. Vi ser hur den mäktiga pilgrimskyrkans höga torn reser sig mot himlen med Alpernas snöklädda toppar i bakgrunden och det är vackrare än vackert.

Bildcred: Wikimedia / User:GT1976

Men i gamla tider var det inte Alpernas omvittnat vackra natur som gjorde att människor vallfärdade till en av Alpernas vackrast belägna orter, sedan kyrkan byggdes på 1300 och 1400 talet är det för att se det relikskrin som sägs innehålla några droppar av Jesu blod. Och visst är det så att det är den överdimensionerade Saint Vinzenz Pfarrkirche i gotisk stil som dominerar Heiligenblut, det heliga blodets ort.

Bildcred: Wikimedia / Hiroki Ogawa

Vi är i Kärnten på 1300 meters höjd, några hundra meter under den södra tullstationen till alppasset som går att köra även med husvagn om man har en stark dragbil.

Bildcred: Tonis Alpenhütte

Utsikten är underskön när man kommer norrifrån och blickar ut över dalen. De typiska österrikiska husen och alphyddorna, som man absolut bör bege sig till och njuta av atmosfären i flerhundraåriga byggnader över en tallrik äkta gulaschsoppa, ligger som klickar här och där och balkongerna dignar av pelargoner på ett sätt som ingen annan stans. Och allt hålls i oklanderligt skick.

Bildcred: Pixabay

Vi sätter oss ner vid någon av alla restauranger runt torget där alla terasser vetter mot dalen. Beställer in en Wienerschnitzel som serveras i portioner som bara stormagade tyskar klarar av och till det några Gösser, det öl som man bör dricka här om man inte föredrar ett svalt glas vitt vin som ger vattenpärlor på glaset. Snart nog är man fast i den gemytliga orten där alla hälsar en välkommen med Grüss Gott. Man bör nog ta sig tid att stanna till här en dag.

Bildcred: Wikimedia / Angie (talk)

Här finns även ett vackert vattenfall med 70 meters fallhöjd och du kan ta linbanan upp till alptopparna. Det finns få ställen där vandring känns så uppfriskande som här i den klara luften. Möjligheterna till rekreation är många i en ort som är som sinnebilden av Alpernas paradis.

Bildcred: Wikimedia / Gerdsch

Det vackra landskapet kryddas av blommor som är vlkända för oss från nordligare breddgrader men visst finns det fler arter. Man kan till exempel spana efter edelweiss, en blomma som är typisk för Alperna. Nedanför själva orten rinner det kristallklara vattnet i en forsande bäck, att följa den blir en fantastisk promenad.

Bildcred: Pixabay

Här finns en camping nere vid floden med utsikt både mot kyrkan och alptopparna. Tvättmaskiner och restaurang/bar hör till anläggningen som är ovanligt välordnad.

Bildcred: Camping Almcasino

Det här är en plats du inte bör missa på Europaresan!

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Stefan Fussan

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


3 + 2 =