Harz, Tysklands sagolika bergskedja

Annons:

De smala vägarna ringlar sig fram mellan typiska tyska hus och vackra vattenfall vars vatten via små vattendrag letar sig ut i Elbes och Wesers flodsystem. Samma vatten som senare kan ses i Hamburg där det samlat sig till en av Europas större hamnar. Här är det fortfarande småskaligt och omfamnat av en vänlig natur, långt ifrån Hamburgs storstadspuls.

Bildcred: Wikimedia / Detlef Hegebarth

Det bergiga Harz bjuder på skönhet och stillhet med många platser där man gärna stannar till och bara njuter. Småstäderna är fyllda med tysk charm som sig bör i det likaledes charmiga landskapet. Ingen bör förvånas över områdets attraktionskraft men det är inte alls så många turister här som man skulle kunna tro. De flesta på väg söderut tar sig inte tid, Autobahn har ändå en praktisk funktion, motorvägen byter skönhet mot tidsbesparing och det kan förstås vara praktiskt. Men vill man se Tyskland är Autobahn ingen bra lösning.

Bildcred: Pixabay / kordi_vahle

Med sitt svindlande landskap och spännande kultur precis vid forna järnridån slår Harz det mesta när det gäller fascinerande natur i centrala Europa, i Harz upplever du äkta tysk idyll från första parkett. Detta förhållandevis lilla bergsområde, drygt tio mil långt och tre mil brett samt med berget Brockers högsta punkt på 1 141 meter, var tidigare delat av järnridån och därmed en närmast stängd plats. Här spionerade Sovjetunionens mot Västeuropa så någon turism på den östra sidan var inte aktuell. Nu är det annorlunda. Områdets oemotståndliga charm bjuder på oanade scenerier som den vid Hexentanzplatz, Blocksberg, som låg i forna öst. Ingen som inte varit där kan förstå hur naturen kan öppna sig på ett så charmerande sätt vid en plats där häxorna dansar i Tysklands motsvarighet till vårat Blåkulla.

Bildcred: Piqsels

Är det någonstans man ska fira Walpurgisnacht, tyskarnas motsvarighet till vår Valborgsmässoafton när häxorna flyger till Blåkulla i Sverige, är det här. Då firas den nya årstiden in med så mycket oljud som möjligt för att skrämma bort häxorna och tyskar är kända för sina karnevaler med spektakulära kostymer och roliga upptåg. Vissa traditioner från medeltiden finns fortfarande kvar, som att hänga ut “Ankenschnitt” till hundarna, och vad gäller främlingar bör man se upp, det är tradition att busa lite extra med dem. Allt på ett vänligt sätt en natt när gemenskapen står i fokus.

Bildcred: Piqsels

Mentalt är vi milsvitt ifrån Autobahns malande trafik men geografiskt är det nära. Det känns som att Göttingen bara ligger ett stenkast bort och strax söderut ligger Kassel vackert placerat där världsarvsklassade kungliga barockparken Wilhelmshöhe utgör en höjdpunkt. Ändå slår turistiga platser som den inte Harz mer småskaliga charm. Även om området runt Kassel allmänt betraktas som mycket naturskönt är ändå Harz grädden på moset. Det är inte undra på att tyskarna gjort delar av området till nationalpark.

Det är inte ens svårt att hitta till Harz. Kommer du norrifrån svänger du av vid Hamburg, kör i riktning mot Celle och därefter söderut. Från Hamburg är det i storleksordningen 25 mil innan du nått Kassel på dessa mindre vägar. På köpet har du fått en naturupplevelse som förmodligen ändrar din syn på norra Tyskland och är du även intresserad av lite kultur kan du besöka underbara små orter där du kan vandra runt på kvällarna. Hur lång tid du behöver för att åka de här vackra vägarna är svårare att ge ett rakt svar på för många stannar i området och ägnar hela semestern här, andra passerar och tar det som en extra naturupplevelse.

Bildcred: Frerk Meyer

Området är skarpt avskiljd från den omgivande slätten och ligger mellan floderna Leine och Saale. Brantast är det i norr men även i väster sluttar det tämligen skarpt mot Seesendalen. Den nordvästra, högre delen av bergskedjan kallas Oberharz, den sydöstra, lägre och mer vidsträckta delen Unterharz och de nordvästra och sydvästra sluttningarna benämns Vorharz.

Bildcred: Wikimedia / Marelbu

Dessutom har flera av städerna kultstatus. I norr finns en dold pärla med alla sina korsvirkeshus, Quedlinburg, en av de bäst bevarade medeltida städerna någonstans med en magnifikt placerad borg på berget. Här har det vandrat människor i minst 1 300 år och staden är förstås med på UNESCOs världsarvslista. Att även den svenska prinsessan Sofia-Albertina som kämpade för kvinnors rättigheter bott här kan ju kännas lite extra spännande för oss från Sverige.

Bildcred: Pixabay / inextremo96

Man får inte missa världsarvslistade Goslar från 900-talet med sin häftiga stadskärna. Här hittades det tidigt silver vid berget Rammelsberg vilket gav staden en sällsynt rikedom och en besöksvärd plats. Mynt från Goslar har hittats ända upp till Färöarna och staden blev en viktig ort i det tysk-romerska riket.

Bildcred: Max Pixel

Sangerhausen är ytterligare en av de charmiga städerna som också har en lång historia och nämns så tidigt som 780.  Även den staden är värd ett besök. Utöver dessa två pärlor finns mängder av små orter som kräver sin tid om man vill njuta av områdets charm.

Bildcred: Wikimedia / Nawi112

Vill du inte köra själv hela tiden passar du på och åker en tur på Brockenbahn, den smalspåriga järnvägen där du kan åka ångloksdrivet tåg på bergskammarna. Visserligen behöver du en dag extra men om du nu ändå är här för att uppleva något ska du inte missa chansen. Den mest spektakulära delen av banan går från Brocken via Drei Annen Hohe och tillbaka till Brocken, ett område som var stängt fram till Östtysklands kollaps. Då var här militärzon eftersom bergstoppen användes av den sovjetiska armén och Stasi för övervakning och spionage. Besökare var inte alls välkomna.

Bildcred: Bad Harzburg

I Burgberg hittar du en av Tysklands äldsta linbanor som tar dig upp på berget Grossen Burgberg. Den här turen har fler än 25 miljoner människor åkt sedan starten 1929 och de häftiga gondolerna tar arton personer. Väl uppe finns ett eldorado för alla som gillar att vandra.

Bildcred: Pixabay / Makalu

Självklart ska du stanna till och njuta av det tyska köket och väljer du något gasthaus, de finns överallt, har de ofta viltkött på menyn eftersom hela Harz är ett paradis för rådjur. Räkna med att varje kock har sin specialitet.

Bildcred: VCP

Det finns även en besöksvärd badplats, Waldschwimmbad, som betraktas som en av de mest natursköna i Harz. Det ligger direkt vid skogskanten och de tar inte någon avgift.

Bildcred: Wikimedia / Torsten Friebe

Vägarna är som oftast i ett berglandskap ganska smala, kurviga och stupnära men inte på något sätt för små för fritidsfordon. Självklart blir utsikten svindlande när de går efter bergskanten men det kan vara nog så vackert när vägen går i dalsänkorna. Det är en häftig plats som ligger väldigt tillgängligt men trots det sällan besöks.

Räkna i varje fall med minst ett par dagar om du inte har så bråttom som man inte vill ha det på semestern. Du kommer inte att bli besviken på att stanna till i Harz.

Bildcred huvudbild: Wikimedia / ArtMechanic

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

  1. Lüneburg, den rika staden på heden – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


49 − 39 =