Omfattande härva med falska körkort

Annons:

De här körkortsbedrägerierna började 2015 och har lett till flera rättegångar och att ett stort antal körkort sålts till personer som aldrig borde haft dessa. Härvan har växt över tid och omfattar även mångdubbla identiteter.

Expressen uppmärksammades 2015 av en artikel i Dala-Demokraten om att en busschaufför i Borlänge ”kan ha tagit körkort med 40 olika identiteter”.

https://www.dalademokraten.se/2015-11-02/borlangebo-kan-ha-tagit-korkort-at-40-personer

– Det kan ju vara att han säljer dem vidare, sade Karl-Erik Andersson, ansvarig för förarprov på Trafikverket, till Expressen vid avslöjandet.

Polisens, Trafikverkets och Transportstyrelsens misstankar mot mannen som kör taxi och buss i Borlänge sammanfattas med ” Minst två identiteter – och ett 40-tal körkort.”

https://www.expressen.se/nyheter/man-har-tagit-korkort-med-40-tal-identiteter/

Härvan uppdagades efter det att Trafikverket hade fått in ett anonymt tips om att det var ”något konstigt” med mannen efter det att han ständigt dök upp på olika körskolor för att ta körkort vilket föranledde Trafikverket att hålla koll på honom i bokningssystemet.

Det uppdagades då att han hade två identiteter och mannen häktades under två dygn men det fanns misstankar om att det inte var alla identiteter han hade. Polisen lyckades dock inte komma vidare med utredningen.

Historian får sin fortsättning 2020 då tidningen Samnytt uppmärksammar rättsfallen om att den somaliske mannen lyckats lura såväl Migrationsverket som Skatteverket och Transportstyrelsen att utfärda ID-kort i olika identiteter åt honom som han sedan använt till bedrägerier, bidragsbrott och anhöriginvandring.

Detta kunde ske genom att Skatteverket godtar att en intygsgivare kan intyga en persons identitet och med dessa identiteter som grund körde han upp och fick både körkort och taxilegitimationer i olika namn men med ett fotografi på honom själv. Han förlustanmälde sedan sina ”onödiga” körkort som vid utbytet kunde förses med fotografier på ”rätt” personer då den kontroll som utförs inte inkluderar att personen på det gamla och nya körkortet är en och samma. Dessa ”äkta falskleg” använde de sedan för att köra taxi åt företaget Umeå Taxi.

Vad mannen heter är oklart men i augusti 2020 dömdes han av Falu tingsrätt under sin nuvarande identitet. Han dömdes då för att under denna identitet ha arbetat som taxichaufför samtidigt som han uppbar försörjningsstöd under sin andra identitet. I augusti 2020 dömdes han dessutom för ”osant intygande”. Detta för att han gått till ett av Skatteverkets servicekontor och skrivit under ett intyg för att en annan person skulle kunna få ett ID-kort i en falsk identitet.

Vid en husrannsakan i Umeå som inte rörde denne man hittade polisen ID-kort i sex olika identiteter varav fem hade en bild på honom. Senare hittade polisen ID-handlingar i ytterligare två identiteter i hans ägo.

Två av hans identiteter ägde varsitt taxibolag som körde för Umeå Taxi. Avbetalningarna på bilarna sköttes inte och i december 2021 dömdes han för grovt bedrägeri.

I förundersökningen framkommer det att tre av mannens identiteter förlustanmält såväl körkort som taxiförarlegitimation. När han sedan beställer nya körkort och taxilicenser i samma namn men med någon annans bild så gör Transportstyrelsen inga kontroller i sin egen databas för att se om fotot på det nya körkortet visar samma person som fotot på det ”borttappade” körkortet.

Polisen skriver i förundersökningen att det finns en ”mängd handlingar” ”genom åren” relaterade till honom och falska identiteter och att det dessutom finns ett ”flertal uppgifter” om tillfällen när han falskeligen intygat att personer är andra än de i verkligheten är. Vid kontroll av hans telefon visar det sig att han har 23 bankID under nio olika identiteter.

I en av sina identiteter har han sedan 2019 hållit sig till Karlstad där han skrivit prov 41 gånger. En annan av hans identiteter har varit noga med att hålla sig borta från Karlstad men har skrivit 24 prov sedan 2019 i bland annat Umeå, Uppsala, Jönköping, Eksjö, Södertälje och Skövde.

Det framkommer vidare att han även ordnat D-körkort, vilket innebär ”rätt att köra bussar oavsett antal sittplatser eller längd”. Det kan alltså finnas somaliska bussförare i yrkestrafik i landet utan att ha avlagt förarprov, inte minst då mannen erkänt att detta är ett vanligt förfaringssätt eftersom landsmännen ofta ”hjälper” varandra på det här sättet.

Samnytt frågade efter detta polisen Niclas Appleby på Nationellt Forensiskt Centrum om det skulle vara praktiskt möjligt att med hjälp av ansiktsigenkänning hitta personer man misstänker kan förekomma på bild i flera identiteter antingen i passbildsdatabasen eller i körkortsbildsdatabasen. De frågade också om han tror att man skulle få för många falska träffar. Han svarar:

– Det finns framförallt juridiska begränsningar som ej gör detta möjligt idag. Dock så pågår en utredning (på begäran av regeringen) om en ev. lagändring på bland annat detta. Klar 2023. Tekniskt är det dock ett mindre (men inte försumbart) problem. Därutöver behöver personal utbildas för att hantera automatiska system i sin verksamhet.

Det är uppenbart efter dessa avslöjanden att Transportstyrelsen inte har kontroll på identiteten vid körkortsbyten. Hur många körkort denne somaliske man ordnat kan bli svårt att reda ut men att det krävs bättre kontroller står utom all rimlig tvivel.

Men Transportstyrelsens presschef menar helt korrekt att det är svårt att avslöja personer som använder sig av giltiga id-handlingar från Skatteverket med foton på sig själva fast utställda i falsk identitet.

Att detta kunde uppdagas med hjälp av en ”tipsare” var den lyckliga omständighet som gjorde att Dala-Demokraten, Expressen och Samnytt kunde lyfta frågan.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 7 = 2