Har lastbilarna lösningen för eldrivna husvagnar?

Annons:

Knappast någon har väl missat att många tillverkare försöker lösa problemen med elassisterade husvagnar, något som är nödvändigt om framtidens elbilsflotta ska kunna dra husvagnar och andra släp.

Det juridiska är fortfarande ett problem, det nuvarande regelverket kommer inte att gå att använda när totalvikt och dragvikt blir beräknade på helt nytt sätt. Att utarbeta det kommer att ta tid och branschen har bett politikerna skynda på processen men i ärlighetens namn kommer vi nog att vara tio år framåt i tiden innan det är på plats vilket inte hindrar att utvecklingsavdelningarna jobbar för högtryck.

Kanske kommer nu draghjälp från ett lite oväntat håll när det är svenska startupföretaget Einride som hittills gjort sig mest känt för den hyttlösa och autonoma lastbilen Pod med plats för 15 pallar. Den har även presenterats som en virkesbil samt med öppet flak för containrar. Dessutom har bolaget konverterat dieseldrivna lastbilar till eldrift.

Grundproblemet är detsamma som för husvagnarnas dragbilar, eldrift är långt ifrån optimalt för tunga transporter eftersom elmotorer är känsliga för överbelastning och att räckvidden minskar högst påtagligt när, i vårat fall, husvagnen hängs på.

Nu har dock Einride presenterat ett koncept på en lastbilstrailer med batterier som ska förlänga räckvidden med upp till 65 mil. Det är förvisso ett koncept som har en hel del utveckling kvar innan fordonet är färdigt men målsättningen är djärv, redan 2023 ska en trailer vara färdig för pilotverksamhet.

– När vi grundades 2016 sa ingen av de stora lastbilstillverkarna att elektriskt var möjligt. Jag är glad för att de flesta gör det idag. Men lastbilarna som rullar ut är fortfarande dieseldrivna. Bara en tiotusendedel är elektriska. Vi måste vänta på omställningen i några år. Men vi jobbar hårt för att göra den elektriska lastbilen till den mest kostnadseffektiva och bästa lösningen. Det är därför vi är här, säger Robert Falck till Ny Teknik som uppmärksammat företaget.

För att få systemet att fungera krävs även en mjukvarulösning som Einride kallar Saga och som gör det möjligt att anpassa och koppla ihop Einrides mjukvara med mjukvara från andra fraktbolag. Till saken hör att företaget egentligen ser sig som ett mjukvarubolag.

Släpet kommer, precis som de koncepthusvagnar som visats upp, att vara utrustat med ett antal sensorer för att mäta bland annat vikten. Dessa parametrar hanteras av operativsystemet som håller koll på bland annat laddnivå och avstånd till destination.

Bildcred: Einride

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 3