Grotte di Frasassi, ett fantastiskt grottsystem

Annons:

Andäktigt kliver vi in i en värld av stalaktiter och stalagmiter. Ljudet av droppande vatten är mäktigt och alla besökare är så tysta som möjligt vilket förstärker dropparnas ljud ännu mer. Vi går på uppbyggda spångar och ser de fantastiska ljussättningarna som gör att grottsystemet blir som ett konstverk. Det går inte att i text ge det full rättvisa. Inte heller med bilder. Inte många lämnar miljön oberörda.

Bildcred: Wikimedia / Federica Cidale

Det var Rolando Silvestri som 1971 av en händelse upptäckte en öppning i berget ur vilket det blåste en stark vind. Han blev nyfiken och testade hur djupt det kunde vara genom att kasta in en sten. Uppskattningen blev att det var 120 meter till grottans golv och denna sal fick sedermera namnet vindarnas sal. Efter det har systemet utforskats allt mer och fortfarande upptäcks fler gångar och salar. Grotte Di Frasassi är mäktigt, kanske mäktigast i Europa, med en total längd på över fyra mil.

Bildcred: Wikimedia / Kessiye

1974 öppnades vissa delar av grottsystemet för allmänheten. De magiska, förtrollande och enormt stora salarna ger en enorm visuell upplevelse. Ord riskerar att få dig att tro att platsen inte är så magisk som den är när man ser den i verkligheten eftersom grottsystemet är så omfattande. För även om du besökt ett antal grottor tidigare är det svårt att tro att inte denna kommer att slå dig med häpnad och grottorna är spektakulära nog att ha beskrivits i National Geographic. Systemet är dessutom ett helt ekosystem med ett 70-tal arter av vilka vissa enbart återfinns i detta grottsystem.

Bildcred: Wikimedia / giomodica

I en aldrig sinande ström kommer du att mötas av nya vackra, spännande  och främmande miljöer. Ljudet från droppandet ekar i de gigantiska salar som öppnar sig, sluts för att återigen öppna sig. Höjdpunkten är Ancona Abyss, en sal som mer än väl rymmer Milanos dom vilket kanske ger dig ett perspektiv på både storleken och scenerierna. Mitt i allt detta finns det dessutom en kristalliserad sjö. Processen att skapa dessa fantastiska formationer har tagit ungefär 190 miljoner år och vissa av dessa har namngetts för deras speciella och spektakulära former som Jätten, Kamelen, Dromedaren och Den Stora Björnen samt den största som fått namnet Damocles svärd som är 7,4 meter hög och 1,5 i diameter vid basen.

Bildcred: Wikimedia / Superchilum

Ett besök här riskerar att skapa ett beroende av att återkomma, att kliva in i denna magiska värld igen. Kanske ytterligare en gång. Igen och igen. Att ta med de man plågar med berättelsen om hur speciellt det är, först då kan de börja förstå vilket skådespel det är. En suggestiv värld full av överaskningar. De skickliga guiderna tar dig på en resa i både tid och rum. Men nöjer du dig inte med den vanliga visningen finns möjligheter att ta sig längre in i grottsystemet.

Bildcred: Wikimedia / Superchilum

Grottorna finns i Umbrien-Marche efter den italienska östkusten, väster om Ancona, mitt i ett hisnande vackert bergslandskap där små borgar omgivna av pitoresk italiensk bebyggelse tronar högt upp i himlen. Att vägen som leder fram till Grotte Di Frasassi dessutom går genom frodig grönska gör även resan till en upplevelse i sig. Cirka sex mil efter man lämnat Ancona, vid grottans ingång, finns en “Grand Canyon” som bara den är värd ett besök.

Från Grotte di Frasassi tar du dig enkelt vidare till exempelvis de sevärda städerna Florens, Sienna och Pisa.

GPS: N43° 25′ 48″, E12° 56′ 06″

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Superchilum

Läs mer

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


17 − = 12