Grilkol eller grillbriketter? – Så väljer du rätt

Annons:

Vad är egentligen grillkol, grillbriketter och hur tillverkas det? 

Grillkol framställs genom att långsamt bränna träbitar i en syrefattig miljö tills alla naturliga ämnen, sav och fukt är borta. Under denna process används inga kemiska tillsatser. Detta gör grillkol till ett naturligt och hälsosamt alternativ som många favoriserar för dess “renhet”.

Grillbriketter å andra sidan tillverkas genom att pressa ihop brännbart material såsom pulveriserat kol och sågspån under höga temperaturer. För att ge briketterna sin jämna form används bindande medel såsom t.ex. majsstärkelse och andra fillers. Ofta adderas även kemiska tillsatser för att få briketterna att brinna lättare och längre men det finns briketter på marknaden som är helt naturliga.

Grillkol är gjorda för att brinna snabbt med hög värme under en kortare period, oftast en timme. En stor fördel med grillkol är att de tänds snabbare än briketter och kommer upp i väldigt höga temperaturer. Om man ska grilla något som kräver direkt grillning som grönsaker, korv eller mindre köttbitar är grillkol därför bäst. Det är även perfekt för att bryna kött och ger snygga grillränder. Grillkol har dock kortare brinntid än briketter och kan därför behöva fyllas på under grillningen.

Briketter är mer kompakta tar längre tid att tända än grillkol och har svårare att komma upp i samma höga temperaturer men de bibehåller en stabil temperatur under lång tid. Detta gör briketter till det bästa alternativet när man ska röka kött eller köra indirekt grillning som vid grillning av en hel kyckling eller andra stora köttbitar.

Då grillkol varierar i storlek kan det vara svårt att uppnå konsekventa resultat eftersom värmen inte är lika lätt att kontrollera. Om man har en kolgrill med justerbara luftventiler kan detta underlätta eftersom grillkol reagerar snabbt på syre. En annan sak att vara medveten om när det gäller grillkol är att de varierande storlekarna ökar risken för att mindre bitar och damm börjar blockera luftflödet i grillen.

Om man vill ha bättre kontroll över sin grillning ska man välja briketter. Briketter gör det lättare att kontrollera temperaturen på grillen eftersom alla briketter är ungefär lika stora och ger en mer stabil och jämn värme under hela grillningen.

Grillkol producerar mer rök än briketter vilket gör att man får den där eftertraktade rökiga lukten och smaken på maten. Briketter producerar inte lika mycket rök vilket gör att man inte får samma rökiga arom och smak. Med grillbriketter kan man å andra sidan kontrollera smakerna på maten.

Du kan även använda båda på samma gång beroende vad och hur länge du ska grilla. Genom att kombinera grillkol och briketter så får du en snabbare glöd i grillkolen samtidigt som briketterna förlänger din grilltid.

Bildcred: Bluegaz

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

  1. PERSPEKTIV – Krögaren Frederik Zäll ger grilltips – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


38 − = 28