Gratis laddning av elbil upphör i Mönsterås

Annons:

Hittills har man på sju ställen kunnat ladda sin elbil på skattebetalarnas bekostnad i Mönsterås men nu har det blivit för höga elkostnader för att bjuda elbilsägare på gratis tankning. Orsaken är att elpriserna skenar men ingen har framfört något principiellt mot att vissa bilister sedan flera år fått tankningen betald av andra. Annars borde ju en och annan som har svårt att få pengarna att räcka till full tank kunnat haft principiella invändningar.

Rent formellt är det Mönsterås kommunbolag Ålem Energi som tar bort fem av de sju publika laddstolparna som de som nyttjat dem uppfattat som gratis. Enbart i år uppges elbilisterna ha tankat för 90 000 kronor. Dessa 90 000 kan säkert användas till mer behjärtansvärda insatser.

Kommunen har även kommit underfund med att inga andra aktörer är intresserade av att investera i laddstolpar som de måste få betalt av bilisterna för och dessutom ska ju bilisten betala elförbrukningen.

Två av de sju laddstolparna i kommunen är placerade i anslutning till kommunhuset. De ska vara kvar men får nu en betalfunktion, övriga stolpar tas bort helt och hållet. Inget sägs om debiteringen för eltankningarna vid kommunhuset kommer att täcka de skenande elpriserna.

Efter det att de fem stolparna rivits uppges styrelseordföranden på Ålem energi, Håkan Sjöborg (C), förhoppningen att andra aktörer som tar betalt ska bygga upp dessa igen eller så får det bli på andra platser. Kommunbolaget har gjort en utredning som kom fram till att det hade blivit för dyrt att göra om de befintliga gratisstolparna till betalstolpar.

Man kan ju stillsamt undra vad hela kalaset har kostat skattebetalarna? Kanske hade man kunnat spara på utredningskostnaden genom att skänka de befintliga stolparna till någon aktör som inte ger bort elen gratis. Det låter ju onekligen som att det vore billigare att lägga till en betalfunktion än att först riva de befintliga, återställa gatan samt bygga upp dem igen.

Mönsterås kommun har cirka 13 200 invånare och ligger längs Kalmarsund.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 76 = 85