Gorges du Verdon, en pärla i Provence

Annons:

Vi befinner oss i Provence, närmare bestämt i Parc Naturel Régional du Verdon, i sydöstra Frankrike och skall leta upp de 25 kilometer väg mellan Castellano och Moustiers-Sainte-Marie, Route des Crêtes, där det är som allra vackrast. Floden Verdon har skurit sig ner ända upp till 700 meter i det ljusa kalkstensberget och den smaragdfärgade floden och den frodiga växtligheten skapar ett smycke i naturen som ter sig som en nästan overklig kuliss mot den klarblå himlen.

Bildcred: Wikimedia / Tobi 87

Det turkosfärgade vattnet kontrasterar vackert mot de ljusa och höga klipporna efter den 14 mil långa vägen som klänger sig fast efter klippkanten. Vi är i Europas Grand Canyon och det är oändligt vackert! Kanske vackrast i Europa till och med!

Bildcred: Wikimedia / G.Lanting

På sina ställen klänger vinrankorna sig fast på sluttningarna och där det finns möjlighet till plana fält växer det blå lavender som lägger en doftmatta över nejden. På floden Verdon kommer det kajaker i en nästan oändlig ström och här känns stress och jäkt som något från en annan värld. Den här platsen är unik i Europa och bjuder på en upplevelse som inte ens de som varit här kan beskriva rättvist. Det imponerande landskapet låter sig varken fotograferas eller beskrivas med hedern i behåll, en sådan här miljö måste upplevas! För här finns ljud, färgnyanser och dofter som inte kan läggas in i en text och även om en bild sägs kunna förmedla mer än tusen ord räcker det ändå inte till. Det är helt enkelt Provence när det är som bäst!ny bild

Bildcred: Pixabay / Noel_Bauza

Trots att jag känner många som reser mycket verkar den här vägen vara alltför okänd och det trots att vi pratar om en sträcka som mäter sig med de allra bästa vägarna runt om i världen. Och nog är det synd eftersom Gorges du Verdon imponerar så starkt på alla som varit här. Inte ens alla guideböcker nämner vägen även om en hel del turister letar sig fram till platser som den charmiga byn Aiguines. Ovanför byn tronar ett pampigt slott från 1600-talet och därifrån kan man njuta av den vackra utsikten mot sjön. Jag njuter på en av uteserveringarna och kan inte tänka mig en vackrare plats. Möjligen finns det någon sådan, men de är i varje fall inte vanliga. Jag rannsakar mitt minne men kan inte komma på någon. Det skall möjligen vara vid byn Rougon där en av de bästa utsiktsplatserna finns. Men det är också här, efter samma väg och i samma canyon. De här 14 milen behöver en hel dag och vägen går längs klippavsatserna och i tunnlar genom berget och utsiktsplatserna går självfallet ända fram till bergskanten. Där det går att stanna till stannar man utan en tanke på klocka och tid för överallt är utsikten fantastisk även om den ibland kan upplevas som svindlande. Emellanåt känns vägen helt galen när klipporna hänger över en och man har svårt att tro att det här är verkligt.

Bildcred: Piqsels

Här och där leder stigar ner till floden och har du badkläderna tillgängliga tar du tillfället i akt och njuter i det svalkande vattnet. Men man måste inte vandra för att få bada. Vid dalens slut, precis där floden mynnar ut i sjön Lac de Sainte-Croix hittar du klassiska stränder. Förmodligen blir du förvånad över den aldrig sinande kön till trampbåtarna. Tar du dig tid att stå i den kommer du att få en upplevelse du inte kommer att ångra, bara några tramptag bort är du helt omsluten av de enorma bergen. Vill du förlusta dig med något mer äventyrligt finns forsränning, kanotfärder, cykling, vandring, ridning, bergsklättring och så kan du hoppa bungyjump från bron Pont de L’Artuby. Den ligger vid väg D71 på den södra sidan av klyftan och för att se bron, som är Europas högsta, skall du stanna vid Balcons de la Mescale. Från bron är det 182 meter ned till Verdon. Det brukar räcka för de mest hårdföra bungyjump-hoppare!

Bildcred: Piqsels

Men vi är bara ett par mil från Marseille där den franska rivieran börjar och inte långt härifrån finns Alperna. Det är inte heller långt till legendariska route de Napoleon.

Bildcred: Wikimedia / qwesy qwesy

Var?

Västerifrån vid Moustiers-Ste-Marie eller Lac de Ste Croix kör du D952 för norra sidan eller D71 via Aiguines för den södra. Österifrån går D952 från Castellane hela vägen längs norra sidan. Vid Pont de Soleils kan du byta till södra sidan via Trigance. Kolla en detaljerad karta i förväg.

Här hittar du Verdon Gorges hemsida.

Lämplig camping hittar du här och den har GPS: N43°49’41”, E6°13’28”

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


40 − = 35