Google Maps börjar visa bränslesnålt vägval

Annons:

Google lanserar nu en ny tjänst för att minska bränsleförbrukningen när du väljer väg. Tjänsten har sedan förra hösten funnits i USA, Kanada och Tyskland men under de närmaste veckorna kommer den till Sverige och resten av Europa. För att tjänsten ska ge mesta möjliga effekt finns även en ny funktion där du väljer vilket drivmedel din bil använder. 

Kartappen tar bland annat hänsyn till stigningar, antalet start/stopp och hur jämn hastighet det går att hålla på de föreslagna rutterna. Google kommer då exempelvis att premiera vägar där du kan hålla jämn och hög hastighet om du kör diesel.

Google ger inte ut några siffror på hur många resor som gjorts med bränslesnåla rutter sedan tjänsten lanserades, men säger att “den stora majoriteten” av användarna har testat funktionen. Totalt beräknar företaget att bränslesnåla rutter har gett en reduktion av koldioxidutsläpp med 500 000 ton under det knappa år som tjänsten varit i bruk.  

I en undersökning som Google beställt av Kantar Public uppger tre av fyra svarande svenskar att de är beredda att ändra sin planerade rutt till en mer bränslesnål om möjligheten finns. I snitt uppger de tillfrågade att de är beredda att öka sin restid med runt elva minuter för att sänka förbrukningen och utsläppen.  

Den mest bränslesnåla rutten markeras med ett litet grönt löv och under den beräknade restiden anges beräknad bränslebesparing på den valda rutten.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


8 + 2 =