Globe-Traveller Explorer 2XS -2022

Annons:

Intresset för husbilar som byggs för att passa två personer ökar så pass mycket att allt fler fabrikanter nu tar fram plåtisar på temat. Alldeles nyligen presenterades Affinity Duo och nu visas polskbyggda Globe-Traveller Explorer 2XS upp.

Konceptet är intressant för alla som inte har behov av fler sitt- och sovplatser och medger att sittgruppen görs mindre. Inredningen blir betydligt luftigare och umgänge med campinggrannar sker ju oftast utomhus runt ett campingbord. Det är knappast ens nödvändigt att ha med sig fler än två campingstolar eftersom de man bjuder in kan ta med sina egna.

Modellen byggs både på Fiat Ducato och Peugeot Boxer L3H3 men den senare är standardchassit. Måttmässigt är de lika, 599 centimeter långa, 206 breda och 280 höga med en ståhöjd på 195. Totalvikten anges till 3 500 kilo med 500 kilo i lastvikt men den Fiatbaserade kan även väljas med en totalvikt på 3 820 kilo. Fiat är utrustad med den niostegade automatlådan medan Peugeot har en sexväxlad manuell.

Att den kommer med valbara chassin är en anpassning till den bristsituation som nu råder. Fiat drar ner på produktionen av husbilschassin med ungefär 30 procent och det har lett till en akut bristsituation. Som en följd av detta byggs nu allt fler husbilar på Citroën Jumper eller Peugeot Boxer vid sidan av den redan väl etablerade Mercedes-Benz Sprinter. Fortsätter Fiats leveranssvårigheter får vi sannolikt se ett betydligt bredare spektrum av basfordon redan i år.

Globe-Traveller Explorer 2XS är speciellt framtagen för två men det finns ändå möjlighet att bädda sittgruppen. Den franska sängen på förarsidan har måtten 200 x 123 centimeter men i dagsläget har måtten inte angetts för extrabädden som ger en möjlighet för de som vill sova separat att göra det. Vid sängen finns smart placerade fack för småsaker som telefon och böcker.

Planlösningen följer i övrigt standardmallen, de vändbara framstolarna är en del av sittgruppen och det expanderbara bordet nås av alla. Det ger även fördelen att man kan sitta mittemot varandra vilket många ser som en fördel vid exempelvis måltider.

Köket är placerat till vänster om skjutdörren medan kylskåpet finns på förarsidan. Det finns även en liten vinkyl som är inbyggd i sängfundamentet. Badrummet finns längst bak på passagerarsidan. Färskvattentanken rymmer 85 liter och gråvattentanken 90. En smart detalj är ett skofack för två par skor i golvet.

Inredningen går i ljusa färger och överskåpen går runt hela bilen, även över förarplatsen.

Värmen sköts av en Truma Combi 4 och standard finns ett 100 Ah litium-batteri, LiFePO4.

För två personer ger den här typen av inredning en betydligt luftigare atmosfär och efterfrågan tycks bara öka. När pris och leveranstider är klara återstår att se men Solhem husbilar hoppas att ha ett visningsexemplar på sin plåtishelg den 18-20 mars 2022.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


2 + 6 =