Glimmingehus får bättre digital guide

Annons:

Audioguider är sedan länge ett väl använt förmedlingsverktyg på museer men nu får Glimmingehus en nyskapande guidning med ny teknik. I den får de historiskt klädda guiderna ett nytt verktyg som markant ökar tillgängligheten till berättelsen om Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Den började uppföras år 1499 som representativ bostad med starkt försvar åt riddaren Jens Holgersen Ulfstand och hans familj i en tid då Skåne tillhörde Danmark.

Redan i slutet av 1500-talet flyttade man ut ur stenhuset, och in i nya och mer tidsenliga hus på borggården. Borgen användes sedan som sädesmagasin under 1700- och 1800-talet, för att slutligen doneras till staten på 1920-talet. I dag är Glimmingehus ett levande fornminne, ett spännande utflyktsmål och ett centrum för medeltidsintresserade.

Utvecklingsarbetet med att ta fram den nya digitala lösningen har pågått i flera år men är den app som kombinerar muntligt berättande om borgen och livet där med 3D-visualiseringar och faktarutor färdig.

– Från och med höstlovet kan besökare låna med sig en Ipad som innehåller en digitalguide. Det blir ett helt nytt sätt att uppleva platsen. Du kan till exempel gå ner till borgköket och byta vy i plattan från hur det ser ut idag till hur det kunde sett ut på medeltiden, med elden igång och köksredskapen på sina platser, säger Jan Olofsson, enhetschef på Glimmingehus. 

För projektledaren Viktor Lindbäck var vägen till färdig produkt lång, men värd mödan. 

– De nya digitala guiderna bygger på den 3D-modell av Glimmingehus, som blev mitt första jobb för Riksantikvarieämbetet 2017. I samarbete med företaget Spree har tekniken sedan byggts upp steg för steg och testats mellan olika kompetenser och verksamhetsområden. Kunskaper och erfarenheter kring 3D-teknikens möjligheter och begränsningar kan sedan spridas vidare till andra besöksmål och museer, säger Viktor Lindbäck. 

Glimmingehus personal har bidragit med berättande, dramatiseringar och fakta. De kan sitt hantverk och känner sin publik. 

– Det blir bättre och mer personligt än om professionella inläsare läser någon annans ord från ett manus, säger Viktor Lindbäck.

GPS: 55°30’05.1″N 14°13’40.5″E

Bildcred: Riksantikvarieämbetet PM / Mats Larsson

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


63 + = 70