Giethoorn, en mycket speciell plats

Annons:

Vi kliver in som i en saga. Kliver in i en magisk värld där verkligheten suddas ut i ett romantiskt skimmer. Båtarna glider tyst fram mellan öarna med sina för Nederländerna så typiska hus med överdimensionerade halmtak ackompanjerat av ankornas kvackande. Eller årornas plaskande i vattnet och fågelkvittret som blir riktigt framträdande. Här får man klart för sig att landet är byggt på vatten, mödosamt samlat i kanaler och kontrollerat in i minsta detalj. Just här, i Giethoorn, är Nederländerna extra mycket av allt som landet har att erbjuda.

Bildcred: Wikimedia / Gouwenaar

Orten kallas ofta för ett Venedig i norr. Det sägs med vördnad trots att de pampiga stenpalatsen i Venedig saknas. Det här är småskaligt, med ett skimmer av overklighet, och påstås vara Nederländernas mest romantiska ort. Även om det är en plats med många turister infinner sig frågan, hur många svenskar känner till den här platsen i nordöstra delen av Nederländerna i nationalparken De Veiden, 13 mil från Amsterdam?

Bildcred: Pixabay

Internet är fullt med fotografier från Giethoorn. Vackra foton fyllda med romantik på de tystgående båtarna eller kanoterna man färdas i med något extra vackert hus i bakgrunden. Dessutom ska gärna någon av de 176 broarna finnas med men inte lika ofta någon bild med solnedgången. Då har de flesta turister äntrat bussen och är på väg tillbaka till sina hotell i Amsterdam som är en vanlig utgångspunkt för deras fulldagstur.

Bildcred: MaxPixel

På kvällen upphör trängseln och man kan verkligen njuta av miljön och ta en promenad längs med de cirka metern djupa kanalerna väl medveten om att det är gångavstånd till flera ställplatser och campingar. För orten med sina knappa 2 500 invånare är inte stor men de tar emot dryga miljonen turister varje år som alla ska samsas på den dryga milen kanaler.

Bildcred: MaxPixel

Har man cykeln med sig passar man på att ta Binnenpad, den inre gång och cykelvägen, för att ta sig runt men det finns även guidade turer. Däremot är området helt fritt från biltrafik och inte mycket har ändrat sig sedan husen byggdes för oftast 2-300 år sedan. Här härskar lugnet trots alla turister.

Holländskan är ett knepigt språk men i skrift är det inte så långt från de skandinaviska. Giethoorn, som ursprungligen var Geytenhoren, betyder gethorn och platsens namn sägs ha en tragisk bakgrund. 1170 inträffade en översvämning som dränkte alla områdets får vars horn senare återfanns på bottnen av kanalerna. Allmänt menas dock att Giethoorn åtminstone går att datera till 1300-talet då Franciskanermunkarna slog sig ner här. De samlade in torv och vad är naturligare för området än att med mänsklig kraft gräva kanaler som transportleder?

Det som intresserar de som kommer hit är platsen i sig. Det finns ett hantverksmuseum där man kan se de speciella förutsättningarna för lantbruk och så finns det en orkidéodling samt en fjärilsdal. Men det är platsen som är ett himmelrike. Få andra lika lättillgängliga platser kan mäta sig med detta.
Kommer du i början av april så kan du räkna med att säsongen inte riktigt har startat än trots den skira grönskan. Ett besök här är ett absolut måste om du besöker blomsterparken i Keukenhof som är så berömd för sina tulpanplanteringar.

GPS: 52°44’22.9″N 6°04’34.6″E

Dela gärna!

Annons:

1 Trackback / Pingback

  1. Keukenhof har öppnat för säsongen – Rolling Homes Webbtidning

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 1 = 1