Fyrdubblat pris på råvaror till elbilsbatterier

Annons:

Bilbranschen har haft det tufft under pandemin med stängda fabriker, stängda bilhandlare, inställda mässor och halvledarbrist. När väl det värsta såg ut att ha lagt sig seglade nya problem upp på grund av kriget i Ukraina när det ökande råoljepriset läggs ovanpå de svenska skattetrycket och reduktionsplikten på bränslen som fått dieselpriserna att bli högst i världen och HVO når nu 30-kronorsnivån. Inte heller AdBlue klarar sig då den tillverkas av urea som framför allt kommer från Ryssland och Ukraina. Varningar har rests för att det kan bli brist och till och med ransonering.

De tyska biltillverkarna har drabbats värst av kriget på grund av beroendet av kabelhärvor från komponenttillverkare med produktion i Ukraina. Enligt en uppskattning av analysföretaget LMC Automotive rör det sig om ett produktionsbortfall i mars på sammantaget omkring 150 000 bilar för tysk bilindustri vilket kan förklara en del av de kraftigt minskade nyregistreringarna i mars.

Däcktillverkningen har också drabbats och flera däcktillverkare varnar för både höjda priser och brist eftersom flera stora tillverkare har sin produktion i Ryssland. Än finns tillräckligt med däck i lager men vinterdäck till nästa säsong kan bli bristvara. För att mota problemet uppmanas vi att inte byta däck förrän de nått laglig gräns.

Nu kommer ytterligare en problematik som rör elbilar. Råvarorna till elbilsbatterier har blivit fyra gånger dyrare på ett år och enbart i mars fördubblades priserna.

Prognosen är att råvarupriserna kommer att vara höga även framöver. Enligt en artikel i Financial Times med hänvisning till batteriföretaget Farasis Energy har priserna ökat med 430 procent, från cirka 13 000 till 70 000 för ett batteri på 60 kWh så det är inte enbart procenten som är många utan även kronorna. Ännu värre blir det när batterierna har högre kapacitet vilket man får räkna med behövs om en husbil ska drivas med el.

Just nu påverkar det inte priserna på elbilar då de flesta biltillverkare har långsiktiga kontrakt med batteritillverkarna men om de höga råvarupriserna består då kontrakten ska förnyas slår prishöjningarna igenom. Parat med andra prishöjningar på råvaror som stål och karossmaterial får vi nog räkna med framtida prishöjningar på såväl husbilar som husvagnar.

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 3 = 3