
Mitt i ett sommarvarmt Europa, åtminstone i västra delarna, samlar många i branschen krafterna inför årets stora mässa i Düsseldorf i månadsskiftet mellan augusti och september. Förväntningarna är stora efter ett par år som inte liknat någon annan period i branschens historia.

Visserligen har en del nya fordon redan visats upp medan nedräkningen fortsätter men visst ska det bli spännande att se vad de 600 utställarna spar tills dess publiken strömmar in genom grindarna.

Optimismen har hittills varit obruten alla negativa nyheter till trots , mässan blir större än någonsin när 16 hallar och 250 000 kvadratmeter ska fyllas. Att sedan alla förutsägelser har inbyggda osäkerheter hör till och inte alltid landar de väl. Ändå börjar konturerna klarna i tider när fabrikanterna satsar stort och myndigheterna, i synnerhet de svenska, gör sitt bästa för att knäcka efterfrågan på fordon. Jo, komponentbristen lär fortsätta under 2023 medan alternativa drivkällor ligger en bra bit bort i tiden. Dieseldrift dominerar även under 2023 och EU jagar Ungern som de anser har för låga drivmedelspriser.

Lyssnar man på den svenska debatten ligger fokus på alla vardagsbekymmer. Dyrare bränslen, kraftigt minskande utleveranser av både vanliga personbilar och husbilar medan husvagnar klarar sig hyggligt för att inte säga bra. En nyss utförd undersökning i Frankrike säger att intresset för camping är obrutet högt och orderböckerna är fyllda till bristningsgränsen. Allt är uppenbarligen inte nattsvart.
De husbilar som hittills visats upp tyder på ett spännande modellår. Just nu går det att se åtminstone tre trender.
Fiats dominans som basfordon är bruten. En rad bodelstillverkare har visat upp fler varianter av existerande modeller på bland annat Ford som ser ut att dra ett långt strå. Dessutom kommer Volkswagen starkt.

Vanlife-trenden fortsätter att öka. Husbilar får gärna vara korta och knubbiga bara de har plats för en massa spännande sportutrustning. Smidighet är ett honnörsord. Två våningar sågs nyligen som något udda om man bortser från vikbara popup-tak, nu finns allt fler varianter på temat.


Planlösningarna blir mer varierade. Husbilar för två ger mer luft och less is more.


Produktionskapaciteten utnyttjas till bristningsgränsen, minskningen tillskrivs yttre omständigheter som knappast branschen kan lastas för.

Minns du förresten den kinesiska husbilen i två våningar vi skrev om i våras? Den med hiss?

Sverige då?
Oavsett orsaker är branschen beroende av vad som kan levereras av återförsäljaren. En olevererad husbil eller husvagn ger inga intäkter oavsett hur fulla orderböckerna är. Det kan bli en tuff vinter för många företag när fler väljer mindre och billigare versioner samtidigt som volymen har minskat med runt en tredjedel. Trots att en majoritet av partierna är emot bonus-malus på husbilar skärps systemet hela tiden. Har du inte redan gjort det så lyssna på våra valpoddar.
När, och om, fler behåller sina äldre husbilar gynnas inte miljön. Nu är inte husbilar i allmänhet några mångmilare. Under pandemin har vi lärt oss uppskatta det som finns i närheten trots att vägarna inte nödvändigtvis gynnar det. 2033 kommer dessa att vara i sämre skick än de är nu om man ska tro Trafikverket. Märkligt kan man tycka eftersom förfallet är en enorm kapitalförstöring som stavas underhållsskuld. Men alternativet med en flygresa har inte fått många pluspoäng i år. Står inte planen still på marken verkar det närmast omöjligt att köa sig fram genom terminalerna. Det är nog inte så dumt med camping ändå och det finns trevligare platser att campa på än flygplatser.

Det är ofta fullt på ställplatserna trots att det tillkommer fler hela tiden och trenden med gårdscamping ökar. Det rofyllda lantlivet har blivit lättillgängligt även för de som inte vill fricampa. Att självförsörjningen fortsätter att förbättras med solpaneler och annat motsvarande gör det lättare än någonsin. FEFI växer och fick nu senast tillskott i Italien och i dyrtider kan sådan lösningar göra husbils- och husvagnslivet ännu mer attraktivt. Det kommer säkert mer på mässan i Düsseldorf om sådant, behovet känns som snarast omättligt.

Nu fortsätter vi att räkna ner till mässorna samtidigt som vi njuter at sommarvärmen, svalkar oss med ett kvällsdopp och en sommarsval öl. Än är inte semestrarna över!
Bli först med att kommentera