Fryksås fäbod, Dalarnas vackraste plats

Annons:

Utsikten över Orsasjön är hänförande. Det är 500 meter ner Orsasjöns yta och horisonten många mil bort. Just Fryksås fäbod är historisk för här har verksamheten pågått sedan 1500-talet och det finns ingen äldre. Platsen är som vanligt för fäbodar vald med omsorg och det är inte för mycket sagt att betrakta platsen som en av Dalarnas vackraste.

Det är bara 20 minuter till Orsa från de hundratalet gamla enkla hus som skapar en fridfull pärla i det även i övrigt vackra Siljansbygden.

Bildcred: Fryksås chalet

Historiskt sett går fäboddriften tillbaka till medeltiden men vid mitten av 1800-talet tog epoken slut även om några drevs ända fram till slutet av andra världskriget. Det var en värld för de unga kvinnorna och barnen där djuren fick friskt sommarbete eftersom gårdens oftast magra och små ängar annars inte gav tillräckligt för att djuren skulle klara vintern eftersom det som gården producerade behövdes som hö under vintern. Men det var inte så ensamt på fäbodarna som man kan förledas att tro för de kunde tillhöra flera bondgårdar från samma by även om var och en hade sina egna byggnader och man kunde samarbeta för att skydda boskapen från varg och björn.

Bildcred: Fryksås

Fäboden blev därmed som en egen liten by som hade flera fäbodstintor, stugor, fähus, härbren och kokbodar där träd och buskar rensades bort. På dagarna var risken för rovdjur låg och djuren släpptes ut efter mjölkningen och fick sedan gå fritt för på kvällen kom de självmant tillbaka för att mjölkas. Sedan stod de skyddat inomhus under natten och var skyddade mot rovdjuren.

Bildcred: Fryksås

Idag är det enkelt att ta sig upp för det finns både väg och parkering vid husknutarna och man kan sitta ner vid caféet men här finns även hotell, gästgiveri, hantverksbod och restaurang. Att vandra runt i den här speciella miljön är dock ett måste!

I närheten finns även Grönklitt, Orsa rovdjurspark och Helvetesfallet.

Bildcred huvudbild: Fryksås chalet

GPS: 61°11’42″N 14°31’45″E

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


73 − = 72