Folksam varnar för fel fastsatt barnstol

Annons:

Husbilar är inte optimalt anpassade för bilbarnstolar och först på senare tid har Isofix-fästen blivit vanligare. Därför används bilbältet ofta som förankring men alltför få sätter fast det på rätt sätt enligt en observationsstudie som försäkringsbolaget Folksam låtit genomföra utanför 13 förskolor i Storstockholm. 

Folksam konstaterar att det bara är 41 procent av de bältesmonterade bilbarnstolarna som hade fästs korrekt. Det vanligaste felet, 51 procent, var att man inte hade spänt åt underförankringsbanden tillräckligt. Det kan jämföras med fastsättningen när Isofix-fästen användes, då var 95 procent korrekt monterade.

Vidare konstaterades det att tre procent av barnen satt obältade och nio procent av de barn som var kortare än 135 centimeter hade inte en lämplig bilbarnstol och ett barn i studien satt i knät på föraren och två i passagerarens knä. Tre procent satt också i en bakåtvänd barnstol bakom en aktiv krockkudde. Av totalt 31 barn (under 140 cm) som satt i passagerarsätet fram, satt fem barn (16 procent) framför en aktiv krockkudde, varav ett barn (tre procent) i bakåtvänd bilbarnstol (vilket innebär en potentiell livsfara). 

– Det är anmärkningsvärt att föräldrar låter sina barn sitta obältade. Även låga farter kan få stora konsekvenser vid en krock, där talar statistiken sitt tydliga språk. Man ska alltid kontrollera att barnet sitter ordentligt fastspänt innan man åker i väg, säger Maria Klingegård, trafikforskare på Folksam.

Visserligen är olyckor med husbilar sällsynta men det finns många barnfamiljer som är på väg till en hägrande campingplats och där är statistiken mer svårfångad. Totalt uppges att cirka 250 barn skadas varje år vid färd i bil, varav en femtedel svårt.

Av de barn som skadades svårt satt en högre andel obältade. De vanligaste skadorna för de svårt skadade var huvudskador, 25 procent, och nacke, 19 procent. Skadorna visar på vikten av att använda en bakåtvänd stol, även för något äldre barn. Bara 33 procent av barnen mellan 3–4 år satt bakåtvänt.

– Att kontrollera sin bilbarnstol så att den sitter fast och att barnet inte har för mycket kläder på sig är enkla medel för att säkerställa att stolen behåller sin skyddsförmåga. Att öka användningen av, och möjliggöra så att fler kan välja Isofix är något som vi måste jobba med. Till exempel behövs fler platser i bilen med Isofix och att stolarna görs så att de är godkända för barn över 18 kg, avslutar Maria Klingegård.

Bäst i test har utvärderat hur bra olika stolar är

https://www.bäst-i-test.se/bilbarnstol

Bildcred: Volvia försäkring

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 33 = 38