Florens, ett smycke i smaragdgrön inneslutning

Annons:

Florens. Som ett smycke ur det förgångna har den blivit en av världens mest magiskt vackra städer. Här, mitt i Toscanas närmast overkliga grönskande natur, har den frambringat stora namn som konstnärerna Michelangelo, Leonardo da Vinci och Rafael, vetenskapsmän som Galileo Galilei, författarna Dante och Boccaccio samt arkitekter som Brunelleschi. Det är en särdeles vacker stadsmiljö som är vida känd och ett av Europas största kulturarv. Dit ska vi bege oss!

Mitt i den vackra naturen reser sig staden på ett närmast osannolikt sätt och den har inspirerat alla som skriver om världens mest fantastiska resmål att producera hyllmeter med hyllningar. Det är förstås inte en slump. Husen bjuder på en skönhet som mer än väl matchar naturen och de rikt utsmyckade fasaderna lockar till långsamma promenader så att man verkligen kan insupa varje detalj. Det är en stad som är så mycket Italien som man kan tänka sig. Visst finns det närmast oändligt med vackra italienska orter att besöka och man får inte glömma alla mindre städer som Siena, Pisa och Lucca som alla ligger i närheten. Ändå står Florens ut på ett sätt som är svårt att beskriva för den som inte varit där.

Florens skönhet kan till stor del tillskrivas familjen Medici vars stora inflytande under 300 år än idag präglar staden. Den inflytelserika bankfamiljens rikedomar gav dess medlemmar i stort sett alla viktiga samhällspositioner och familjen var sannolikt en av de mäktigaste under renässansen. Utöver att deras världsledande intresse för skönhet gav staden dess rikedom inom konst och kultur besatte de viktiga positioner som köpmän, påve, drottning i Frankrike och andra ledande befattningar och du ska förstås inte missa att uppleva några av deras kulturarv. Men hela staden genomsyras av att de satsade enorma resurser på att knyta till sig de allra bästa arkitekterna och renässansens stil genomsyrar hela stadens arkitektur. Ett besök i Palazzo Medici Riccardi är ett måste där inte minst det privata kapellet Magi är något utöver det vanliga. Väggarna är helt täckta av konst varav några är utsökta porträtt av medlemmar i familjen Medici.

Trots att staden får sägas vara monumental är den fortfarande i mänsklig skala. Visst är kyrkorna enorma och inredningen fantastisk men

det finns andra städer som närmast överfaller en. Här omsluts man av den värmande arkitekturen och visst hjälper det till att kunna sitta ner på någon trattoria och bara njuta efter något besök i de kulturarv som det behövs en roman för att beskriva.

Den imponerande kyrkosalen kräver en dag om man vill se allt men så noggrann är närmast ingen. Här har ingen möda sparats för att förmedla en närmast ofattbar rikedom som staden uppvisade och under renässansen var det knappast någon annan stad som kunde visa upp något motsvarande.

I det som sannolikt var den första konsttävlingen någonsin fick Lorenzo Ghiberti 1401 uppdraget att göra utsmyckningarna till San Giovanni Battista de Rossi, ett arbete med bronsskulpturer som tog 25 år att slutföra. Porten beskrevs av Michelangelo som dörrarna till paradiset.

Florens symbol är förstås dess katedral, Cattedrale di Santa Maria del Fiore, vars kupol är det största murade valvet i världen och stod färdigt 1436 efter sexton års byggande då den invigdes av påven Eugene IV. Diametern på den terrakottafärgade kupolen med sina vita linjer är 45,5 meter och höjden 116 och den syns över hela staden, något som man inte ska förvånas över då katedralen tillhör de största i världen.

Från slutet av 1300-talet utvecklades Florens till Europas centrum för handel med ull och silke där framför allt silke blev klädmarkören för de allra rikaste och de kvarter som hyser dagens hantverkare är väl värda att vandra runt i. Nämnvärt är också Ponte Vecchio som rankas som den äldsta stenbron i Europa med anor från 1333. Här finns en fantastisk medeltida miljö som numer fyllts med souvenirbutiker men ändå ger en magisk känsla.

Florens är en fantastisk stad att vandra runt i och man kan gott vandra runt på måfå men vill man fylla besöket med ett visst tema gör man klokt i att skaffa sig en liten guidebok. Det finns helt enkelt för mycket för att ge korta råd i en stad man inte sett allt i efter en vecka.

Italien har gjort sig känt för sitt kulinariska arv vilket märks i utbudet av restauranger. Här i Florens sägs den första glassen ha skapats så självklart hör det till menyn och pastarätter är förstås något som måste testas i dess hemland även om man inte ska begränsa sig till just det. Florens är en turiststad vilket märks när man går runt, inte minst efter floden Arno.

Vill man få en bra utsikt över staden är Piazzale Michelangelo sannolikt en av de bästa platserna och väl värd att besöka och missa inte heller stadens omgivningar som är fantastisk gröna med flera mycket trevliga parker.

Det är bara att ta sig tid och vandra runt, för oavsett var du beger dig efter att ha sett Cattedrale di Santa Maria del Fiore vars karaktäristiska kupol höjer sig över alla hustaken kommer du att överraskas av renässansens skönhet. Det är svårt att inte skänka familjen Medici en tacksamhetens tanke. De har skänkt ett kulturarv till oss i senare generationer även om de sannolikt organiserat mer än själva skapat de ovärdeliga konstverken som fyller staden till brädden. Det är stort nog att skapa en så kreativ miljö.

GPS: 43°46’17.8″N 11°15’23.7″E

Det finns gott om campingar i omgivningen.

Bildcred huvudbild: Wikimedia / Gary Campbell-Hall

Läs mer

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


− 2 = 1