Fler tillgänglighetsanpassade upplevelser på Kalmar Slott

Annons:

Förra året gav Kalmar Slott för första gången två guidade turer på teckenspråk. Initiativet blev mycket uppskattat och återkommer även i sommar. Den här gången blir det femton guidade turer på teckenspråk och även några guidade turer med syntolkning. Dessutom erbjuder slottet en tillgänglighetsanpassad filmvisning av säsongsutställningen Monet & Friends Alive.

Idén om guidade turer på teckenspråk kommer från Christian Dyvik, som är skådespelare och historieguide.
– Jag är född här i Kalmar och är historieentusiast och teckenspråksanvändare. När du guidar direkt på teckenspråk möjliggörs en mer direkt och engagerande kommunikation, utan behovet av mellanhänder eller teckenspråkstolkar. Jag brinner för att göra Kalmar Slotts historia tillgänglig för döva och hörselskadade besökare, berättar han.

I år arbetar Christian Dyvik som skådespelare på Kalmar Slott under hela sommaren och kommer dessutom att ge sammanlagt femton guidade turer på teckenspråk. I augusti och september kommer slottet också att erbjuda syntolkade guidningar av Agneta J:son Granemalm, som är utbildad syntolk, muntlig berättare och arbetar med Lättläst. 2019 blev hon utnämnd till Årets läsombud. Tillsammans med slottets guider kommer hon att syntolka en presentation av utställningen Monet & Friends Alive samt en guidad tur av slottets paradvåning.

– Kalmar Slott strävar efter att vara en plats för alla och steg för steg arbetar vi för att göra slottet mer tillgängligt. Att erbjuda guidade turer som är syntolkade eller som ges på teckenspråk är ett viktigt steg på vägen, säger Meg Nömgård, som är slottschef på Kalmar Slott.

En satsning har också gjorts för att personer som använder rullstol ska kunna ta del av utställningen Monet & Friends Alive. Utställningen har filmats och visas i Margaretakammaren, som ligger i anslutning till Gröna salen och går att nå med hiss.

– Eftersom slottet är ett statligt byggnadsminne är det inte enkelt att fysiskt tillgänglighetsanpassa alla delar. Ibland måste vi därför titta på andra lösningar som fungerar under de förutsättningar som råder i en sådan här gammal byggnad. När det blev klart att vi skulle få hit världsutställningen Monet & Friends Alive ville vi skapa ett alternativ för personer som använder rullstol och inte har möjlighet att ta sig till utställningssalen. Eftersom vi hade haft utställningen Van Gogh Alive på slottet innan hade vi en aning om hur detta skulle kunna göras, och vi har haft bra stöd från Grande Experiences, som har skapat utställningen. Efter många idéer kom vi fram till att vi skulle filma utställningen ur flera vinklar och sätta ihop till en visning, tillsammans med den underbara musiken. Vi har även fått många goda råd från Monica på DHR, som är en organisation för personer med nedsatt rörelseförmåga, tillägger Meg Nömgård.

– Jag trodde aldrig att jag som rullstolsburen skulle kunna få ta del av de utställningar som visas på Kalmar Slott. Men nu har jag fått se en världsutställning på storbild sittandes still i ett av slottets vackra rum. Jag fick se Monet, Cézanne och flera andra franska impressionister framställas på ett sätt som jag aldrig har varit med om förut. Det var som om tavlornas innehåll rörde på sig och färgerna dansade runt och ibland var jag inne i tavlan, jag följde med, jag gick in och ut ur tavlorna och jag dansade med i de mest fantastiska färgskiftningar, trots att jag inga ben har, säger Monica Hugoson, ordförande i DHR Region Kalmar.

Läs mer om:
Guidade turer på teckenspråk
Tillgänglighetsanpassad visning av Monet & Friends Alive

Dela gärna!

Annons:

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*


+ 87 = 90